ETT HEMLIGT LIV

Jan 15th, 2020 | By | Category: 2020-01 jan, Recension

Omslag till Ett hemligt livAv Set Mattsson
Historiska Media, 2019
ISBN 9789175457734, inbunden, 331 sidor

I genren historiska kriminalromaner har Set Mattsson alltid tillhört mina favoriter. Jag har alltid tilltalats av de ganska lågmält berättade historierna om Douglas Palm vid Malmöpolisen. Vi har nu hunnit fram till året 1955, en tid som jag ändå har en del minnen från.

Mina minnen är ändå inte skånska, men det är miljön i boken. För Malmöbor i min ålder eller äldre måste det här vara en guldgruva, att finna dessa intressanta beskrivningar av platser och företeelser i staden. Som sig bör i historiska romaner finns det gott om sådant, utan att för den saken ta överhanden.

En officer i staden saknas. Eftersom han har haft kännedom om hemliga uppgifter misstänker man spioneri. I själva verket tar man det för givet. Douglas Palm tvivlar på teorin och när ytterligare ett mord sker tror han på samma gärningsman, men ett annat motiv.

Det är inte bara en kriminalhistoria och en god miljöbeskrivning, här lämnas stor plats åt att beskriva tidens homofobi och trångsynthet. Det lyfter romanen ytterligare en nivå.

När jag läser får jag en melankolisk känsla, mest beroende på det fina och ömsinta sätt som Set Mattsson skriver. Han bryr sig om sina karaktärer, och då gör läsaren det också.

Set Mattssons författarskap är definitivt värt mer uppmärksamhet och beröm, och då inte bara i Skåne. Han belyser den svenska historien genom Douglas Palm och han gör det med högsta beröm.

NISSE SCHERMAN

Set Mattsson är sjuksköterska och journalist. Han debuterade 2012 med romanen Ondskans pris. Den följdes av flera böcker om kriminalöverkonstapel Douglas Palm i 40- och 50-talens Malmö i Svekets offer, Fruktans tid, Kvinnan vid kanalen och nu den aktuella Ett hemligt liv. Set Mattsson har även skrivit en fristående roman om danska judars flykt till Sverige under andra världskriget, Så länge min bror andas.

Handlingen utspelas i ett sommarhett Malmö år 1955. I maj får polisen en anmälan om att en svensk militär försvunnit. Den saknade har stor kännedom om det svenska luftvärnet och säkerhetstjänsten misstänker att han är inblandad i någon spionaffär. Några dagar senare hittas mannen mördad i sin lägenhet. Några dagar senare påträffas en ung man hängd i sin lägenhet. Det som först verkar vara självmord visar sig vara ett nytt mord. Douglas Palm och hans medarbetare misstänker tidigt att det är samma gärningsman bakom de två morden, men de hittar inte något klart motiv bakom dåden eller något som förenar de två mördade männen. Privat lever Douglas Palm i ett dött äktenskap och hustrun har nyligen flyttat hem till sin far för att vårda honom. Palm träffar en servitris och upplever en kort förälskelse innan han inser att han vill försöka få hustrun att återvända hem.

Set Mattson har skrivit en spännande kriminalroman om 50-talets Malmö, fattigdom och den homofoba tidsandan efter Kejneaffären. När man läser boken flyttas man tillbaka till ett Malmö för 65 år sedan, mycket tack vare alla trovärdiga detaljer men också kommentarerna från olika personer. Författaren har gjort ett rejält förarbete för att lägga grunden till händelserna. Jag imponeras över hans lågmälda skildring av tristess och monotoni i äktenskap och arbete, som varvas med en intressant mordhistoria varvat med religiös trångsynthet. Set Mattsson lyckas fånga läsaren uppmärksamhet och intresse så att man sträckläser boken.

Sammanfattningsvis en mycket välskriven och läsvärd kriminalroman. Den ger mersmak och jag vill lära känna Douglas Palm i de tidigare böckerna också.

LARS-ERIK HOLM

Set Mattsson

Set Mattsson. Foto Kim Ekvall

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22