ETT GOTT NYTT ÅR

Oct 15th, 2021 | By | Category: 2021-10 okt, Recension

Omslag till Ett gott nytt årAv Malin Stehn
Albert Bonniers förlag, 2021
ISBN 9789100187002, inbunden, 412 sidor

Debutanterna duggar tätt. Här är ännu en. I alla fall i genren. Författaren har skrivit ett stort antal barn- och ungdomsböcker tidigare. Det märks också att hon inte är nybörjare i skrivandets konst. Språk och intrigupplägg är nog så bra som många etablerade författare.

Malin Stehn låter de olika karaktärerna i detta drama få sina egna berättarkapitel. Det är i och för sig inget nytt. När det gäller just ett psykologiskt familjedrama som detta känner man igen tekniken från Mattias Edvardsson. Men det är ändå skickligt konstruerat i växlingarna mellan personerna. Kanske har personerna lite för lika röster.

Några vuxna par firar som vanligt nyår. Det är något de har gjort i många år. Kanske har de inte längre så mycket gemensamt, men traditionens makt är stor. Det märks att det finns konflikter som ligger och pyr.

Deras barn blir större och större. Just detta år har de sjuttonåriga flickorna Smilla och Jennifer fått tillåtelse ha en egen fest. Föräldrafritt.

Det slutar med att Jennifer försvinner. En mardröm naturligtvis, allrahelst för föräldrarna men också för ungdomarnas kamrater och de vuxnas vänner.

Försvinnandet får fler hemligheter att komma upp till ytan. Malin Stehn beskriver detta på ett lättläst och, trots det allvarliga ämnet, underhållande sätt. Spänningen hålls vid liv, men mot slutet av boken tappar jag lite fokus. Kanske för att historien blir lite långdragen och bitvis tappar tempo.

En bra debut är det ändå, som lovar fortsatt läsvärda titlar i framtiden.

NISSE SCHERMAN

Malin Stehn

Malin Stehn. Foto Emil Malmborg

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22