ETT ENKELT BROTT

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

Av Theodor Kallifatides
Bonniers 2000

Suck! Redan i början av året har vi fått en kandidat till Svenska Deekarakademins pris. Kallifatides har i flera decennier skrivit ”seriösa” böcker och då kan säkert inte den lilla klubb som kallar sig akademi stå emot. Den har inte klarat det förr.
Nå, är då Kallifatides en bra deckarförfattare? Han är en bra författare, fast hans metaforer är emellanåt sagolikt halsbrytande.
Det är dock skillnad på att vara bra deckarförfattare och bra författare. En människa som skriver kriminalromaner vet att läsaren kräver spänning. Detta vet inte Kallifatides.
Han berättar gärna en liten historia om varje figur som dyker upp, oavsett om den person en har någonting med handlingen att göra eller ej. Dessutom tar han i å det grövsta för att vara modern: kvinnlig utredande polis, kvinnlig åklagare, ledtrådar till ryska maffian, vackert lik insvept i plastsäckar när hon hittas i vatten. Trassliga privata relationer hör till och utreds nästan mer än det fall som är aktuell. Och är karlen gubbsjuk (nu menar jag det inte i den folkligt medicinska bemärkelsen)?
Hans beskrivningar av sex, funderingar på sex, tankar om sex är ständigt återkommande. En penis blir ett grönskande rotskott, vilket gör att visst löje infinner sig.
På sätt och vis är det skönt att Kallifatides hoppar över det mesta i polisproceduren, för det finns det så många andra som kunnigt sysslar med. Förfallaren har skrivit många mycket bra romaner. Läs dem i stället.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22