ETT ANNAT ROSENGÅRD

Nov 14th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till Ett annat RosengårdAv Jeanette V Rosengren och Urszula Striner
Kira Förlag 2011
ISBN 978-91-977339-9-1, 75 sid

En gång skulle jag undervisa i teater i ett par skolor i Malmös invandrarstadsdel Rosengård.  Vid ett tillfälle kom jag ut från en toalett i en korridor. Där stod en mycket liten och kolsvart flicka med råttsvansar i håret – de spretade åt alla håll.

Det var ett säreget möte, en stor fet man och en liten svart unge. Det var som i någon gammal bok från kolonialtiden.

Hon stirrade upp på mig och pekade med ett pyttelitet finger.

– Duuu, sade hon. Duuuuuu … Teater?

– Ja visst, svarade jag. Det är jag som ska lära er teater.

Hela ansiktet sprack upp i ett leende: “Åhhhhhh,” ropade hon förtjust och sedan klappade hon mig.

Det är ett av de underbaraste mötena i mitt liv.

Dagens Sverige skiljer sig stort från det folkhem jag växte upp i. Kanske tycker många att det är invandrarna som stått för den största förändringen. Nu är det faktiskt så att Sverige sedan Medeltiden varit ett invandrarland – därtill har många svenskar utvandrat till bl a USA. Själv har jag åtminstone svenskt, danskt, holländskt, vallonskt och engelskt blod i ådrorna. Därtill enligt vad som påstås några droppar skotskt kungablod.

Själv tycker jag att den svenska invandrarpolitiken har missköts under det senaste dryga halvseklet. Invandrarna har ofta behandlats illa, ofta ställts utanför arbetslivet och klumpats ihop i getton med egen kultur och som i Rinkeby t o m egen svenska. I skånska Malmö finns stadsdelen Rosengård där det ofta jäser av missnöje mot den behandling man fått utstå från “Svensson-svenskarna”.

Jeanette RosengrenOm Rosengårds förvandling, som i mycket är Sveriges förvandling, kommer nu Jeanette V Rosengren (text, bilden till höger) & Ursula Striner (foton) , bilden till vänster) med den vackra, ytterst läsvärda och tankeväckande boken Ett annat Rosengård. Här får vi på ett nytt sätt följa förvandlingen Urszula Strineroch kan tänka över invandringen utan vanliga fördomar och giftigt främlingshat. Av bokens skapare har Urszula Striner vuxit upp Rosengård. Hennes far som hade judisk härkomst kom till Sverige från ett antisemitistiskt Polen 1966 och familjen följde efter 1969. Jeanette Rosengren har arbetat i området och forskat fram material under en D-kurs i historia med kulturanalys.

Rosengård var en gång en välskött herrgård där överklass från Malmö njöt av det goda livet med goda supéer och glada fester. Under mer än ett sekel bodde här den rika industrifamiljen Kockum.

När jag läste konstvetenskap 1971 studerade och skrev vi om konsten vid dörrportarna i Rosengård. Vi skrev bl a om Erwin Anderssons Musikanter vid von Lingens väg och folks reaktioner på konsten. Jag tror mest konsten i början tjänade syftet att göra det lättare känna igen den egna porten.

När vi intervjuade folk om de hade någon glädje av konsten fick vi svar som:

“Tycker inte om det, men bättre än ingenting.”

“Hinner ej se konsten.”

“Jag har glädje av konsten.”

I “Då-delen” av boken berättas om Rosengård förr, bl a om familjen Kockum som “stammar ur den skånska myllan”. 1821 föddes Peter Kockum som flyttade ut till Rosengård och blev lantbrukare där. Han och hans Hilda f Berg fick nio barn. På sin ålders höst fruktade Peter döden “tillfölje av min corpulense och … alla de förargelser som arbets- och tjänstefolk oupphörligt förorsakar mig”. Dock blev han trots detta elände 70 år.

Fortfarande ihågkomna i folkminnet är “Fröknorne po gåren”, systrarna Ida och Hilda Kockum som levde långa liv på Rosengård (de blev 79 resp 97 år).

i “Nu-delen” har 16 personer intervjuats. En av dem är Adnan Zorlak som är född i Sarajevo i Bosnien. Han har pluggat idrottsvetenskap på Malmö högskola. Han älskar fotboll och tränar ungdomar i det. På en av bilderna syns “Zlatan court”.

Adnan säger: “Jag personligen är väldigt stolt över att vara från Rosengård. Att ha vuxit upp här ute, det kommer jag att bära med mig resten av livet. Jag har fått något här som jag aldrig skulle ha fått någon annan stans. Att våga vara mig själv och våga visa: Här är jag, jag finns, jag existerar.

Zlatan är en sån person som gjorde så, och många fler med honom.

Det är en livsfilosofi som vi alla kan lära mycket av. Och en mycket viktig bok som många svenskar borde läsa för att få en mångfasetterad syn på invandringen och hur invandrare har det i “drömlandet” Sverige.

JEAN BOLINDER

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22