ESTER KARLSSON MED K

Feb 2nd, 2018 | By | Category: 2018-02 feb, Recension

Omslag till Ester Karlsson med KAv Olséni & Hansen
Ester Karlsson med K, 2017
Bokfabriken, 2017
ISBN 978-91-76295-94-6, inbunden 375 sidor

Christina Olséni och Micke Hansen har arbetat som civilekonom respektive som artist och manusförfattare innan de övergick till författarskap på heltid. År 2015 debuterade författarduon med romanen Badhytten. Den blev första delen i deras romanserie Morden i Falsterbo, som även omfattar romanen Fågelskådaren (2016) och Ryttaren (2017). Parallellt med att Olséni och Hansen fortsätter att skriva nya delar i Falsterboserien har de nu presenterat den första boken i vad som planeras bli en ny serie pusseldeckare. Denna gång är miljön den ärevördiga universitetsstaden Lund och huvudpersonen heter Ester Karlsson. Ester Karlsson med K är titeln på Olséni och Hansens nya deckarroman.

Ester Karlsson är en sjuttioåttaårig pigg och vital pensionär som saknar något intressant att fylla sin innehållslösa tillvaro med. Hon är änka efter den framstående rättsläkaren Bengt, vilket visar sig ge en lämplig genväg in i polisens arbete, när ett mord inträffar i hennes hus. Ester är bosatt i bostadsrättsföreningen Lärkan i centrala Lund, och det är föreningens vaktmästare Rolf, tillika Esters närmaste granne, som hittas död i sitt eget vindsförråd. Ditkallad polis konstaterar att mordet måste ha begåtts av någon av de boende i huset, eftersom bostadsrättsföreningen installerat ett låssystem med nyckelbrickor, som innebär att alla in-och utpasseringar i huset registreras digitalt.

Vi står alltså inför det slutna husets gåta, som i en klassisk pusseldeckare. Ester Karlsson ser snabbt en möjlighet att göra något meningsfullt av sitt pensionärsliv, och hon startar egna efterforskningar för att ta reda på vilken av husets invånare som har tagit livet av den stackars vaktmästaren. I sitt sökande efter fakta utnyttjar hon skamlöst de kontakter hos polisen och rättsväsendet som hennes framlidne make rättsläkaren hade. Esters syster och svåger, som också bor i föreningen Lärkan, får ställa upp som bollplank och assistenter i spaningsarbetet.

Om läsaren här får associationer till Agatha Christies miss Marple eller Maria Lang och hennes alter ego Almi Graan, så är det helt i sin ordning. Båda damerna har fungerat som inspirationskällor till författarna. Det märks inte minst i det vänliga, lätt humoristiska tonfallet som präglar Ester Karlsson med K. Hela boken har också en humanistisk grundton, där porträtten av de arton personer som bor i bostadsrättsföreningen Lärkan tar en betydligt större plats i berättelsen än spänningsinslagen. Liksom i Christies och Langs deckare är också de våldsamma och blodiga detaljerna reducerade till det absoluta minimum som krävs för att skildra ett mord. När det gäller intrigbyggandet har dock Olséni och Hansen fortfarande mycket att lära av sina förebilder. Några trovärdiga mordmotiv eller verkliga ledtrådar till lösningen av mordgåtan ger de knappast sina läsare, och när Ester till slut lyckas avslöja vem mördaren är sker det av en ren slump.

Med den reservationen så är ändå Ester Karlsson en trivsam och personlig bekantskap som vi gärna återser igen. Det gäller också hennes husdjur, den kakälskande kakaduan Roland, som tar en stor plats i berättelsen med sina glada utrop. Och i nästa bok hoppas vi att den talande fågeln utökat sitt ordförråd. En avsevärd andel av replikerna i Ester Karlsson med K har nämligen en och samma lydelse: ”Kaka”, sa Roland.

LENA LUNDGREN

Christina Olséni och Micke Hansen

Christina Olséni och Micke Hansen. Foto Erik Grönlund

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22