ERSÄTTAREN Av Christian Aage

Jan 23rd, 2008 | By | Category: 2007-4, Recension

Tre Böcker 2007
Jag skulle vilja utbrista att det här är det bästa som Kjell E Genberg har skrivit, men hur i hela fridens namn skulle jag kunna det – jag har ju nte läst mer än kanske en tiondel av hans produktion, alltså runt 25 böcker. Men det är helt klart en av de bästa jag har läst. Handlingen i Ersättaren är som sig bör i Aage-serien förlagd till rikets andra stad Göteborg och börjar bryskt och brutalt med ett cementblock som faller över ett älskande par i en nedgången lägenhet.

Samtidigt skickas två polismän iväg till Kumla för att hämta en känd våldsverkare som ska till Skogomeanstalten för att bli vårdad. Poliserna är lagom ouppmärksamma och våldsmannen försvinner. Men spåren efter honom blir allt tydligare ju längre handlingen i boken fortskrider. Mer ska jag inte säga om själva intrigen för att inte ta spänningen från bokens presumtiva läsare. Som vanligt hos Genberg finns det också en god skopa svensk humor.

Jo, jag måste nämna att slutet inte bara är finurligt konstruerat och närmast explosionsartat utan också helt oväntat.

Arnold Nyman är pensionerad och det är Elisabeth Andersson som är kommissarie och den som ska reda upp trassligheterna som hennes underhuggare ständigt försätter henne i. Också polismästaren är en kvinna och Genberg lyckas bättre än någonsin gestalta två moderna kvinnor. De är definitivt strået vassare än sina manliga kollegor.

Det här är absolut en polisroman och ibland kan det vara lite svårt att hänga med bland alla namn i det utredande kollektiv som Aage sätter på fötterna i jakten på våldsmannen Drottmark.

Det är bara att hoppas att inte Aage går samma väg som Nyman och pensionerar sig för gott, för den här sortens deckarunderhållning har sin givna plats på nattygsbordet.

PER ERIK TELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22