ERÖVRINGEN / CENTURION

Jul 1st, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till CenturionERÖVRINGEN
Av Simon Scarrow
The Eagle’s Conquest 2001
Översatt av Anna Wall
Historiska Media 2010

CENTURION
Av Simon Scarrow
Centurion 2008
Uppläst av Torsten Wahlund (13 tim, 34 minuter)
Earbooks 2010

Erövringen ligger i tid före Centurion som gavs ut i fjol. Ändå börjar jag med den senare där huvudpersonerna Lucius Cornelius Macro och  Quintus Licinius Cato befinner sig i öknen nära Palmyra, mitt emellan stormakterna Rom och Parthien och allt utspelas vid tiden runt Kristi födelse. Det är alltså en krigsskildring med svåra intriger, utsatta trupper, hjältemod och personliga konflikter mellan huvudpersonerna alltmedan Parthien bestämt sig för att slå till mot de romerska provinserna i öst. Dessutom finns uppblossande konfliktungar mellan de reguljära soldaterna och hjälptrupperna i Andra illyriska kohorten.

Den här pojkboksliknande historien (på något konstigt sätt får den mig att minnas Fänrik Ståls Sägner som var tvångsläsning är jag var ung) berättas lugnt och sansat av min uppläsarfavorit Torsten Wahlund. Det är egentligen en mycket grym berättelse som liknar – förutom den finska skrönan då – ungdomens snabbslukade vilda västernromaner. Hjältarna är någorlunda ädla, Roms höjdare sabla typer som mest tänker på den egna karriären, naturen grym och ofta vattenlös. Och som sig bör finns en förrädare någonstans.

Jag har roat mig med att kolla historien bakom de berättelser som nigerianen Scarrow skriver så skickligt. Han kan imponerande mycket om Rom, dess soldater, dess mentalitet och krigiska inställning och har förmågan att vidarebefordra sina kunskaper på ett ofta spännande sätt.

Omslag till ErövringenErövringen handlar om den andra invasionen av Britannien på 40-talet efter vår tideräknings början, initierad av kejsar Claudius som själv var med i 16 dagar och ledde erövringen av  Camulodunum med hjälp av elefanter. Staden som nu heter Colchester kan besökas i Essex. Engelska arkeologer har sökt spår efter Claudius elefanter, men inte hittat några.

Scarrow berättar spännande även i skriven form, särskilt gillar jag hans replikföring, men faktiskt föredrar jag att lyssna till Wahlunds förföriska stämma. Lite lustigt känns det dock när någon romare ropar ”Lägg av!” eller tar till något annat uttryck som slog igenom under förra århundradet.

Simon ScarrowEn figur som det roade mig att läsa om är Vespasianus, en legionbefälhavare. Den mannen måtte ha gjort en klassresa. Som kejsare blev han särskilt bekant för att han byggde pissoarer.

Scarrow bor numera i England och har lagt läraryrket åt sidan eftersom hans böcker säljer så bra.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22