ERIK XIV Prakt Drömmar Mörker

Sep 24th, 2014 | By | Category: 2014-09 sept, Recension

Omslag till Erik XIVAv Herman Lindqvist
Albert Bonniers, 2014
ISBN 978-91-0-013950-6, 224 sid

Erik XIV (1533–1577) var äldste son till Gustav Vasa och Katarina av Sachsen-Lauenburg och som regent en av de mera omstridda i den svenska kungalängden. Han gifte sig med en ofrälse – Karin Månsdotter – efter att mer eller mindre fått nobben av Elisabet I av England, skotska Maria Stuart och prinsessan Kristina av Hessen. Han hade svårt att komma överens med sina ambitiösa bröder som efter att han blivit sinnessjuk till sist avsatte och fängslade honom innan han till sist avled av förgiftning på Örbyhus skott i Uppland. Mord, utan tvivel, eftersom han blivit en belastning för sin bror Johan III.

Hans epitaf har skrivits av dem som avskydde honom. Eländet började tidigt – Erik föddes nämligen på Lucianatten när Djävulen och hans smådjävlar härjade som värst. Man kan förstå brodern Johans ovilja mot sin storebror. Erik lät fängsla honom och som konung tvekade han inte att avlägsna verkliga eller inbillade fiender. Sturemorden, då han lät mörda medlemmar av riksrådet är ett bra exempel.

Herman LindqvistHerman Lindqvist vill ge en mer nyanserad bild av en konungslig människa som var något av en begåvad, bildad, språkkunnig och musikalisk man med avsikten att förändra Sverige till det bättre, först och främst genom att ge landet en inhemsk armé. Han ansåg detta vara bättre än att som tidigare anlita legoknektar. På infrastrukturområdet förordade han vägbyggen och han funderade på att låta gräva det 190,5 kilometer långa dike som sedermera blev klart 1832 under namnet Göta kanal.

Eftervärlden har länge trott att han var en galen kung och sant är att han en tid levde i ett mentalt mörker och det var då han genomförde de grymheter som gett honom eftermälet som en ond, grym, tyrannisk och totalt förvirrad person. Det verkar som om detta var ärftligt. Flera i familjen Vasa hade mentala problem.

Erik har gått till historien som en galen kung, mytomspunnen genom att ha fängslat sin bror Johan (III), mördat framträdande medlemmar av riksrådet (Sturemorden) och slutligen förgiftats av arsenikspetsad ärtsoppa i fångenskapen på Örbyhus. Herman Lindqvist avlivar en hel del myter och framhåller att Erik XIV var en renässanskonung, ett barn av sin tid. Trots uppenbara mentala problem (som fler i familjen Vasa också led av, bland annat syskonen Magnus och Sofia) var inte Erik XIV den tyrann som eftervärlden och hans antagonister ofta utmålat honom som.

Herman Lindqvist skriver enkelt, lättfattligt och allmänbildande om Erik XIV och den tid som var hans och han driver sina teser med övertygande eftertryck. Boken är dessutom försedd med ett rikt bildmaterial.

PER MAGNUSSON

Omslag till ljudbokenLjudbok, uppläst av författaren
Bonnier Audio, 2014
ISBN 978-91-74-33265-0, 7 CD ca 7 tim 27 min

Herman Lindqvists röst är välbekant från radio och TV. Hans inläsning av den egna boken ger tyngd åt innehållet i denna delvis grymma berättelse om kungasonen som föddes på Lucias djävulsnatt, blev kung, galen och mordisk, förlorade ett äventyrligt krig mot Danmark och till sist livet av gift sedan bröderna konspirerat mot honom och kronan samt sett till att han fängslades för gott.

Författaren/inläsaren lyckas faktiskt i sitt uppsåt att återge kung Erik XIV hans namn och heder trots att han inte väjer för de dunklare delarna av hans psyke, något som kommit att påverka senare generationers syn på honom.

Erik var något av en lebeman med många älskarinnor – frillor – som gav honom flera barn. Men konungamakten krävde en hustru som officiellt förde den blå blodslinjen vidare. De försök han gjorde att fria till Elisabet I av England misslyckades liksom ett par andra liknande giftermålsplaner. Det gjorde att han till sist gifte sig med sin unga frilla, fångvaktardottern Karin Månsdotter.

Det här är en roande, dramatisk och faktaspäckad redogörelse för en tid och ett liv.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22