EPIDEMIN

Sep 19th, 2016 | By | Category: 2016-09 sep, Recension

Omslag till EpideminAv Åsa Eriksdotter
Albert Bonniers förlag, 2016
ISBN 978-91-0-015541-4, inbunden, 415 sidor

Jag började läsa denna thriller (fast det står roman på bokomslaget) när den gick som sommarföljetong i Svenska Dagbladet. Efter några avsnitt var jag nära att ge upp, inget verkade hända, berättelsen gick trögt framåt. Men så tog det sig och slutresultatet är en mycket obehaglig framtidsdystopi, och det är i den väldigt nära framtiden.

Hälsopartiet har vunnit stort och nu efter tre år i ohotad maktställning har hälsolagstiftningen skärpts. De med övervikt får inte längre ha anställningar i det offentliga, bostadsföreningar börjar införa ”fettfria hus” där överviktiga inte får vara medlemmar. Kyrkor har konverterats till gym och även mycket små barn utsätts för fettsugning och magsäckskirurgi. Tyvärr dör en del på vägen.

Det är framför allt två personer vi följer, dels en akademiker och forskare vars fästmö dött av hälsohetsen, dels statsministern och partiledaren. Men huvudfokus ligger på forskaren, Landon, som mycket ovilligt blir den som får leda avslöjandet av vad som händer. För det blir värre. Feta försvinner, till av samhället organiserade ”fat camps” för att banta ner sig. Eller?

Naturligtvis skulle detta inte kunna hända i verkligheten. Skulle ett parti med enda målet att göra Sverige till världens friskaste land utan några överviktiga kunna få egen majoritet, och skulle de så snabbt kunna vinna över både kyrka och läkarvetenskap.

Skulle en sådan som Donald Trump kunna bli president i USA?

En roman måste inte vara helt trovärdig för att kunna peka på otrevliga tendenser i samtiden (sådant som att företagsledare tvingar anställda att gå till gymmet för annars inga löneförhöjningar) och hur makt kam korrumpera.

De partier där statsministern själv funderar över sin situation känns minst trovärdiga, och skulle kanske kunna strykas helt. Men sammantaget blir det en spännande och tankeväckande nutidsthriller, där slutet (tyvärr) känns alldeles för realistiskt.

Detta är ingen debut, men tydligen en helt ny sorts bok. Författaren, född 1981, debuterade mycket ung med Oskyld, och har gett ut en rad prosalyriska böcker. Bor numera med familj i USA.

LEIF-RUNE STRANDELL

Åsa Ericsdotter

Åsa Ericsdotter. Foto Nadja Hallström

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22