ENSAM KVAR

Nov 10th, 2016 | By | Category: 2016-11 nov, Recension

Omslag till Ensam kvarAv Alexandra Oliva
The Last One, 2016
Översatt av Christian Ekvall
Albert Bonniers Förlag, 2016
ISBN 978-91-0-015452-3, 349 sidor

Zoos make längtar efter barn medan hon är livrädd för barnafödsel. För att göra en sista sak som hon själv vill innan detta oundvikliga äktenskapliga inträffar skickar hon  in en ansökan om att få vara med i ett realityprogram på TV och blir antagen. Programmet handlar om uthållighet och överlevnad och tillsammans med elva andra hamnar hon i ett otillgänglig plats i nordöstra USA där det inte går att få kontakt med yttervärlden.
Medan hon är där drabbas denna yttervärld av en katastrof som hotar att så ut klotets alla civilisationer. Om detta är hon ovetande, tror att programmet fortsätter att spelas in och irrar allt djupare in i de vidsträckta skogarna. Nu måste hon på allvar lära sig överleva. På alla möjliga sätt försöker hon hitta ut för att lyckas komma hem igen.

Alexandra Olivas debutroman växlar skickligt mellan Zoos vildmarksbesvärligheter och tillbakablickar och kan sägas handla om hur lätt en människa kan manipuleras och TV-mediets önskan att skaffa medarbetare som alla grupper i samhället kan indetifiera sig med.

Det är en roman med krypande psykologisk spänning och som sådan mycket läsvärd. Författaren är själv uppvuxen i bergen i New York State där hon som barn roade sig med att skriva äventyrsberättelser. Hon har deltagit i flera överlevnadskurser och det är troligen därför som hennes berättelse känns så äkta.

LENA JEPPSSON

Alexandra Oliva

Alexandra Oliva. Foto Lynn Paul

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22