ENHÖRNINGEN

Jan 31st, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Recension

Omslag till EnhörningenAv Jonas & Mathias Karlsson
Pintxo, 2015
ISBN 9789127144088, inbunden, 331 sidor

Författarna är bröder och sportjournalister i grunden. Jonas Karlsson är den som mest låtit tala om sig som kommentator och krönikör på Sveriges Television. När de nu deckardebuterar är det därför inte förvånande att de har valt idrotten som miljö för sin intrig.

Det är framförallt det stora problemet med dopning som handlingen cirkulerar runt. En avdankad diskuskastare som kallas ”Enhörningen” beslutar sig för comeback vid 37 års ålder. Han tar sikte på OS i Rio de Janeiro. Han skyr inga medel för att ta sig dit. Otillåtna preparat är inget han tvekar över att använda.

I den norrländska orten sker en del överfall mot kvinnor. Sandra Hatt som är kriminalreporter skriver om fallet. Det hon gräver fram leder även henne till Rio. Krönikören Manfred Wendin från samma tidning har ett scoop som inte går att publicera, vilket leder även honom till samma stad. Där kommer allt att brisera. I bakgrunden figurerar också ett nordkoreanskt projekt där en IOK-ledamot försöker att helt empatilöst tjäna pengar på idrottares drömmar om framgångar.

Jonas & Mathias KarlssonFörfattarna är skickliga på att sätta strålkastarljuset på dopningsindustrin och målar verkligen upp en skräckbild av både nu- och framtid. Det märks att deras kunskaper är omfattande. Intrigen har emellanåt spännande passager, speciellt mot bokens slut. Men däremellan hänger det inte riktigt ihop. Gestaltningarna är inte tillräckligt väl gjorda för att bokens personer ska bli intressanta. Karaktärerna blir endast ett medel att föra intrigen framåt. Djupare miljöbeskrivningar saknas tyvärr nästan helt.

Boken är tydligt skriven av journalister. Emellanåt känns det som en speakertext till en sportdokumentär och då hör man Jonas Karlssons röst. Det behövs en hel del arbete med intrig och gestaltningar för att en eventuell uppföljare ska bli mer uppmärksammad.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22