EN YXA I NACKEN

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Recension

Av Hans Afredson
Originalet på Gedins 1992
Uppläsare: Hans Alfredson
Kassettbok 1992

Hans Alfredsons egna deckarstil är den välskrivna mysrysaren. En yxa i nacken är ett härligt exempel och, tycker jag, en av hans bästa böcker. Han skriver som en luttrad kännare av allt, från läckerheterna på det skånska middagsbordet (förslås) till jargongen bland kokainister i Stockholms halvvärld. Hjälten pensionerade kriminalkommissarie Albin Winkelryd, med rund men samtidigt fortfarande råstark kropp, passar in som hand i handske. Alfredson berättar metodiskt, medryckande och småroligt sin kriminalhistoria: det ruskiga mordet på en ung förmögen änka och beundrarna, de misstänkta, runt henne.

Författarens lätt grötiga ädelskånska visar sig passa förbluffande väl för uppläsning (ja det visste vi ju också): varje humoristisk glidning hörs lika tydligt som en rispning över glas.

Kort sagt en bok att rekommendera. Om det behövs – den ligger redan förankrad i den absoluta toppen i Kassettboks försäljning.

JANERIC ARVASTSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22