EN VÄLSIGNELSE

Oct 21st, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till En välsignelse

Av Toni Morrison
A Mercy 2008
Översatt av Kerstin Hallén
Forum 2009

Farmaren och agenten för Västindiska kompaniet Jacob Vaark tar i mitten av 1600-talet motvilligt emot en färgad tös av en portugisisk tobaksodlare som delbetalning av en skuld. Han tar slavflickan med hem till hustrun Rebekka i huset i norra Virginia och finner att tösen har mer i huvudet än han egentligen väntat sig av en slav.

Familjen har det krångligt, äktenskapets barn dör ett efter ett men i huset finns nu slavflickan Florens och en lätt virrig indianflicka vid namn Sorg.

Man kan läsa den ganska korta romanen av nobelprisvinnare Morrison som en berättelse om de svarta slavarnas första tid i Amerika. Än har inte slaveriet hunnit sättas i system och bli en socioekonomisk faktor. Morrison försöker ge oss inblickar i de tidiga relationerna mellan vita, urinvånare och de svarta kom kommit över havet från Afrika.

Toni Morrisons lilla roman handlar om kampen om tillvaron, om kärlek och vänskap, svårigheter men också korta lyckliga stunder.

Lite mystik, religiös sådan blandad med folktro, vävs också in, inte alls ovanligt i det Morrison skriver.

De olika kvinnornas röster gör att man nästan upplever svindel i läsningen. Språket är poetiskt på samma sätt som i romanen Älskade som var en av orsakerna till att Toni Morrison fick Nobelpriset i litteratur 1993.

INGER STRANDBERG

Toni Morrison. Foto Timothy Greenfield Sanders

Toni Morrison. Foto Timothy Greenfield Sanders

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22