EN TID FÖR GUDAR

Dec 25th, 2018 | By | Category: 2018-12 dec, Recension

Omslag till En tid for gudarAv Staffan Nordstrand
Bokfabriken, 2018
ISBN 978-9-176299-12-8, 526 sidor

En tid för gudar, Staffan Nordstrands uppföljare till fjolårets Opium, handlar om de mörkare sidorna semesterparadiset Thailand, ett land som författaren känner efter att ha arbetat som byggledare i Asien.

Eva var på väg hem från semestern när den thailändska tullen hejdade henne på flygplatsen i Bangkok. I den nallebjörn som hon fått i avskedsgåva av sin väninna Camilla hittades heroin och nu sitter hon i en isoleringscell anklagad för narkotikasmuggling. Det är en historia vi känner igen från otaliga tidningsartiklar och vi vet att Thailand har drakoniska straff för sådan verksamhet.

Dramatiken förstoras av att Evas vän Fredde står i skuld till ett gäng kriminella som tvingar honom att smuggla narkotika landvägen från Thailand till Sverige, längs rutter som ligger långt från de platser turisterna besöker.

Staffan NordstrandEn tid för gudar har samma bakgrund som Opium men går att läsa som en fristående roman.

Nordstrands intrig är övertygande men han faller tyvärr i fällan att berätta om allt han vet vilket gör boken onödigt lång och han förtäljer sin historia på ett ganska enkelt och tempofyllt språk, alltför ofta tryfferat med kursiva avsnitt som stör läsningen. Det är kanske inte författarens fel lika mycket som förlaget.

Staffan Nordstrand har sedan 2004 arbetat i den ideella organisationen Bee with us med att sprida information om handel med människor, droger och vapen. Han kan mycket om asiatiska brottssyndikat och berättade om sådana i trilogin Under floden (2011), Samnang Tiggarpojken (2012) och Sista färden (2013). 2014 kom han ut med romanen Byggfirman som handlade om korruption och människohandel i den svenska byggbranschen.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22