EN STUDIE I BLOD

Jul 10th, 2016 | By | Category: 2016-07 juli, Recension

Omslag till En studie i blodAv Bonnie MacBird
Art in the Blood, 2015
Översatt av Ingmari Bergquist
Harper Collins Nordic, 2016
ISBN 978-91-509-1927-1, 304 sidor

I andanom är jag med i Mattias Boströms fanklubb (http://www.dast.nu/recension/fran-holmes-till-sherlock) men mycket närmare än så kommer jag inte Sir Arthur Conan Doyle och hans vapendragare Sherlock Holmes och doktor John H. Watson. Äventyren om dessa två finns förevigade i 56 noveller och fyra romaner, den första – En studie i rött – publicerades först i Beeton’s Christmas Annual 1887. Naturligtvis läste jag dem som ung valp och har fortfarande kvar de rödryggade Sherlock Holmes äventyr i tre delar som Bonniers gav ut med början 1945. Jag har också besökt det privata Holmesmuséet på 221B Baker Street (mellan numren 237 och 241).

Bonnie MacBirdAmerikanskan MacBirds roman är inte den första där Sherlock Holmes återuppstår i en berättelse som påstår vara signerad Watson. Inte heller är det första gången en författare som kommer med en hommage till en tidigare författare skriver om ett nyligen upphittat originalmanuskript.

Hennes tolkning av den egensinnige och kokainberoende detektiven är emellertid inte alls dum och man känner igen tonfallet från Doyles egna verk. Dessutom skildrar hon den viktorianska tiden så att andan och miljöerna beskrivs på ett filmiskt vis vilket inte är ägnat att förvåna då hon skrivit manus för filmer som belönats med både Emmystatyetter och Cine Golden Eagles.

Men den moderna tiden har också gjort intryck. Historien har fart och fläkt, mera som ett jetplan än som en hansom cab i 1880-talets Londontrafik och Sherlock har blivit betydligt känslosammare under de 128 år som gått sedan han först uppenbarade sig.

Romanen börjar en snöig dag i december 1888 när London ännu inte hämtat sig efter Jack the Rippers härjningar i Whitechapel i stadens East End. Nygifte doktor Watson kallas till Holmes som återfallit i sitt beroende av den sjuprocentiga lösningen. Han deppar – för att tala moderniska – men detta sinnestillstånd förändras när han får ett brev från den franska kabaréartisten Emmeline La Victoire vars son Emil är försvunnen.  Samtidigt vill Sherlocks bror Mycroft ha assistans i ett annat ärende.

The game is afoot.

I Paris upptäcker paret att försvinnandet har förskräckande bakgrund och att det lurar en bestialisk mördare i botten. Beskrivningen av jakten på pojken och uppdagandet av mördaren blir alltmer thrillerlik med flera överraskningar innan slutklämmen kommer.

Bonnie MacBird är född och uppvuxen i San Fransisco, men bor numera i Los Angeles. Hon har en lång karriär som annat manusförfattare och regissör i Hollywood bakom sig. Idag undervisar hon i kreativt skrivande och håller ofta föredrag om den legendariske brittiske detektiven.

KARL HJELM

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22