EN SKÖR TRÅD

Aug 9th, 2011 | By | Category: 2011-8 aug, Recension

Omslag till En skör trådAv Jeffery Deaver
The burning wire 2010
Översättare Nils Larsson
Norstedts 2011
ISBN 978-91-1-303351-8, 462 sidor

I New York härjar en samvetslös massmördare som manipulerarstadens elsystem för att skapa dödliga fällor, där folk träffas av ljusbågar och brinner upp. Staden har utsatts för en terrorattack – men av vem? Vad är motivet?

Lincoln Rhyme leder de brottsplatsundersökningar som ska leda till svar på frågorna. Ledtrådarna är få och svårtolkade. Litet vulkanaska, någon enstaka textilfiber, men Lincoln Rhyme får fram tillräckligt för att få en bild av gärningsmannen.

Och det brukar ju Lincoln Rhyme få. Det här är åttonde boken om världens bäste brottsplatsundersökare som efter en svår olycka är svårt handikappad, i det närmaste totalförlamad. Men huvet är det inget fel på.

Upplösningen är överraskande och bovarna får sina rättmätiga straff. Spännande är det, och fascinerande att se hur Lincoln Rhyme drar vittgående slutsatser ur till synes obetydliga fynd på brottsplatserna. Det är en bra spänningsroman. Upplösningen ger en vink om att det kommer fler Rhymeberättelser och det kan man se fram emot.

Författaren Jeffery Deaver är ursprungligen advokat, men heltidsförfattare sedan över 20 år. Han anses vara en av USAs bästa författare i gengren just nu och det är inte oförtjänt.

Han har även en annan karaktär, nämligen kroppsspråkexperten Kathryn Dance, som även fått ett antal böcker – Jeffery Deaver är nämligen mycket produktiv. Kathryn Dance skymtar fram även i En skör tråd liksom Lincoln Rhyme skymtar i böckerna om Kathryn Dance.

I romanen finns en stump samhällskritik: utvecklingen har gjort oss sårbara. Vi är oerhört beroende av elektricitet för att våra samhällen ska fungera. Den sårbarheten kan utnyttjas av mörka krafter. Den här biten av romanen kunde ha utvecklats litet mer, gärna på bekostnad av mindre välbetänkta utgjutelser om den alternativa energins allmänna omöjlighet och den gröna rörelsens förmenta stollighet.

Jeffery Deaver har i år givit ut en ännu inte översatt bok i serien om James Bond, Carte Blanche. Den brittiska mästerspionen tilläts nämligen inte dö tillsammans med sin skapare Ian Fleming. Jeffery Deaver blir den sjunde författaren som håller liv i spionfiguren.

SVERKER NYMAN

Jeffrey Deaver

Jeffrey Deaver. Foto Jerry Bauer

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22