EN SJÄLASÖRJARES DILEMMA

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Göran Bergstrand
Natur och Kultur 2002

Det fanns en tid i Sverige för inte så ohyggligt länge sedan som kyrka och prästerskap menade att dödsstraff var ett uttryck för Guds ultimata kärlek. En människa som trodde på detta var den 28-årige fängelseprästen Malte Hasselqvist (1862-1940). Han utsågs 1890 att förbereda Anna Månsdotter inför döden under bilan men misslyckades med att få henne att bekänna sin skuld inför Gud, försonas i Kristus och ta nattvarden.

Bergstrand som är legitimerad psykoterapeut vid sidan om arbetet som präst har med utgångspunkt från Hasselqvists anteckningar skrivit en bok om moral, ondska hos människor och ondska hos Gud. Den handlar också om människors förmåga att manipulera ord och dess innebörd.

Hasselqvist har i andra skrifter betecknats som en iskall präst men Bergstrand lyckas nästan bevisa motsatsen. Från att enbart ha följt dödsliturgin blev han Annas vän (om än aldrig hennes själasörjare) och på ett psykologiskt plan bar han hennes skuld och dödsångest när de gick ut på fängelsegården i Kristianstad där avrättningen skulle ske.

Det har skrivits spaltmeter om Yngsjömordet. Arne Mattsson gjorde en utomordentlig film om dramat.

Bergstrands bok är en utvärkt och viktigt komplement till detta genom att han i sin bok vänder sig från traditionellt teologiskt tänkande.

Det är en bok som också ateister kan uppskatta.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22