EN RYSK HISTORIA

Jun 1st, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till En rysk historiaAv Bengt Jangfeldt
Wahlström & Widstrand, 2015
ISBN 978-91-46-22575-1,498 sidor

Bengt Jangfeldt har hyst livslång kärlek till Ryssland och har under fyra decennier entusiastiskt spridit kännedom och rysk kultur, inte minst litteratur, i böcker och artiklar.  Nu har han kommit med en bok av självbiografisk karaktär men han kommer ganska snart in på Ryssland som började intressera honom under gymnasieåren och fick honom att lära språket, resa till det stora landet i öster för att träffa människor som fanns kvar efter revolutionen – eller statskuppen – 1917.

Han skrev en avhandling om Majakovskij (död i självmord 1930) och blev god vän med den döde poetens kvinna Lili Brik. Om henne och mängder av andra intressanta ryska personligheter skriver han i En rysk historia.

Det är istadiga män och kvinnor som skrivit, forskat och bevarat minnen av politiska fångar trots att de varit fattiga, bott trångt och ständigt trakasserats av kommuniststatens  hemliga polis. Han beskriver människor med ett nästan ofattbart civilkurage (hans egen hustru Jelena är också en sådan) och har en sagolik mängd hisnande berättelser att förtälja.

Inte nog med att Jangfeldt skriver, han är också en ivrig fotograf, vilket de många bilderna i boken bevisar. I ett par av bokens kapitel berättar han om sin gärning som biografiförfattare (Axel Munthe, Raoul Wallenberg).

Ryssland står just nu inte så högt i kurs i de flestas ögon. Men Jangfeldt pekar på mycket som är gott på den ryska sidan; de vanliga människorna och inte minst deras språk. Men han glömmer inte den politiska sidan och i en del skildringar är han inte nådig.

Bengt Jangfeldt, född 1948, är docent i slaviska språk. Han har gett ut ett flertal böcker om rysk litteratur, i Sverige och utomlands,  och är också verksam som översättare av rysk litteratur.  Han är hedersledamot av Svenska föreningen i S:t Petersburg, grundad 1910.BJÖRN ENMAN

Bengt Jangfeldt

Bengt Jangfeldt. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22