EN MOT HUNDRA. Jag infiltrerade Hells Angels

Dec 3rd, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till En mot hundra

Av Jay Dobyns
No Angel: My Harrowing Undercover Journey to the Inner Circle of the Hells Angels, 2007
Översättning Lars Ahlström
Optimal förlag 2009

Jay Dobyns är den hårdaste bland de hårda, en amerikansk polis som infiltrerar kriminella gäng och som får i uppdrag att som den förste polisen någonsin ta sig in i Hells Angels inre cirklar.

Planen är att upprätta en MC-klubb i Arizona, som kan bli en fullvärdig del av Hells Angels. Verkställandet blir som ett hinderlopp. Dobin och de andra inblandade poliserna ställs inför det ena provet efter det andra för att visa att de är lika kalla inför lidande och död som de dominerande Hells Angels-kretsarna. Mord iscensätts, liksom tortyr, rån och knarkaffärer.

Det går bra, även om det blir en del problem i slutskedet som gör det svårt att använda resultatet av arbetet i juridiska sammanhang.

Jay Dobyns

Mänskligt har arbetet ett högt pris. Dobyns blir fartblind och har svårt att dra gränsen mellan för vad som är rimligt och försvarbart för att lyckas. Hans chefer får ingripa innan polismannen helt förvandlas till en fullfjädrad Hells Angels-ledare.

Sammantaget blir det en lika ruskig som spännande läsning, möjligen språkligt lite knagglig till följd av den sammanbitet hårdkokta stilen med hastigt förbivirvlande vidrigheter och bisarra gestalter i samhällets yttersta ökenområden.

Synd bara att Dobyns, som är en övertygad patriot och troende kristen, aldrig når fram till frågan om inte allt det våld som väller fram mellan bokens pärmar har något samband med den svartvita människosyn som både han och Hells Angels-ledarna praktiserar, om än på helt olika sätt.

PÄR ALEXANDERSSON

Jay Dobyns webbplats: http://jaydobyns.com/

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22