EN MÖRDERSKA BLAND OSS

Mar 18th, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Recension

Omslag till En mörderska bland ossAv Hannah Kent
Burial Rites, 2013
Översatt av Karin Andræ
Ponto Pocket, 2015
ISBN 978-91-7475-196-3, 368 sidor

År 1829 anklagas pigan Agnes Magnúsdottir för sin medverkan i mordet på sin isländske arbetsgivare Natan Ketilsson tillsammans med sin arbetskamrat, pigan Sigga och granngårdens dräng. Domen blir döden och i vanliga fall ska en sådan dom verkställas i Köpenhamn men rätten kommer fram till att en sådan resa är för kostsam för en dömd i ett så trivialt mord och man bestämmer att bilan skall falla hemma på ön. Avrättningsdatum ligger en bit i framtiden och till dess ska mörderskan förvaras någonstans och beslutet blir att hos ska hysas in hos fjärdingsmannen  Jon och hans hustru och döttrar.

Hannah KentNu följer ett bistert kammarspel. På suggestiv prosa berättar Kent (utmärkt översatt av Karin Andræ) om Agnes tid i fjärdingsmannens hus där döttrarna till att börja med avskyr mörderskan och hustrun ser till att hon hålls i arbete samtidigt som hon känner sig manad att hålla alla nyfikna borta.

Den unge och inte värst erfarne prästen Tóti väljs av Agnes som själasörjare inför den stundande döden och Jons familj kan i den lilla bostaden inte undgå att höra deras samtal. De grips av hennes berättelse om sitt liv och börjar sympatisera med henne ju mer de får insikt i vad som hände mellan henne och mordoffret Natan Ketilsson. Tvivel uppstår om hon verkligen är den som dödade honom. Blev hon dömd för att hon uppfattades som en farlig kvinna med otidsenliga åsikter?

När hon dessutom visar sig kunna en hel del om läkekonst ökar sympatierna.

Det är en stark och gripande roman som utspelar sig i en grym tid på en karg plats och den har verklighetsbakgrund. Den har beröringspunkter med en annan bok, En själasörjares dilemma av Göran Bergstrand (2002), i vilken den 28-årige fängelseprästen Malte Hasselqvist 1890 utsågs att förbereda Anna Månsdotter inför döden under bilan men misslyckades med att få henne att bekänna sin skuld inför Gud, försonas i Kristus och ta nattvarden.

För Burial rites, som En mörderska bland oss heter i original,  blev Hannah Kent (ursprungligen från Australien) nominerad till priset The Orange Prize, något som känns mycket förståeligt. Det psykologiska spelat mellan personerna och beskrivningen av det kärva isländska landskapet är lysande skildrat. Det är svårt att tro att detta är Hannah Kents debutroman.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22