EN LJUSETS LEK

Dec 29th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till En ljusets lekAv Louise Penny
A Trick of the Light, 2011
Översatt av Charlotte Hjukström
Modernista, 2017
ISBN 978-91-7701-774-5, 416 sidor

Den kanadensiskan deckar- och feel good-författaren  fortsätter oförtrutet att skriva om den lilla byn Three Pines – som man inte hittar på kartan – och Quebecs mordrotelchef, kommissarie Armand Gamache. En ljusets lek är hennes sjunde roman och berättar om konstvärlden där ljus och skuggor bär fram en verklighet där inget tycks vara som det framställs.

Under allt det ljuvliga och festliga kring Clara Morrows utställning påträffas Lillian Dyson död bland blomstren i hennes trädgård och Gamache blir naturligtvis tillkallad eftersom dödsfallet inte alls är naturligt, vilket antyds av sorgliga understrykningar i en bok.

Three Pines invånare och besökare, alla kärleksfullt beskrivna som vanligt, hjälper till att föra in läsaren i den gyllene epokinspirerade intrigen som är gediget konstruerad och väl skriven. Penny – som fått vissa kritiker att kalla henne ”en modern Agatha Christie” – har en förmåga att föra in läsaren i rum som osar behaglighet och trygghet för att sedan utsätta oss för riktiga ruskigheter.

Det är nog inte så underligt att Penny tilldelats The Barry Award, Anthony Award och fyra år i rad erhållit The Agatha Award för Bästa kriminalroman.

ROSA MATTSSON

Louise Penny

Louise Penny. Foto Sigrid Estrada

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22