EN LITEN GYLLENE RING

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Kjell Ola Dahl
En liten gylden ring. 2000
Översatt av Lena Hjulman
Bonniers 2002

Kjell Ola Dahl är en ny bekantskap för mig. En liten gyllene ring är hans femte bok, och för den fick han Riverton-priset 2000 för bästa norska kriminalroman.

Norsk kriminallitteratur har ju mycket gott anseende, och utses man bäst av alla ett år så skapar det förstås förväntningar. Jag var alltså beredd på en härlig nervpirrande läsupplevelse.

Det börjar bra. Den unga Katrine väcker nyfikenhet med sitt humör, sin hemlighetsfullhet och sin sårbarhet. Men hon lämnar en fest i bokens början och blir snart berättelsens första mordoffer. Efter detta får vi istället dras med en sällsynt osympatisk kommissarie vid namn Gunnarstranda och hans underhuggare Frölich. De två tar sig runt i Oslo med omnejd och frågar ut den ena efter den andra i Katrines omgivning. Det finns många garnändar att nysta i. Katrine hade ett nära förflutet som narkoman och prostituerad, hon var adopterad och på jakt efter sina biologiska föräldrar, och hon var skyldig en skum figur pengar. Och vännerna, pojkvännen och alla andra som var med på festen, alla har de något att dölja.

Ändå blir det aldrig särskilt spännande. Dialogerna känns långrandiga och personporträtten är klichéartade och föga trovärdiga. Till slut blir läsupplevelsen en enda lång transportsträcka mot en rejält krystad upplösning. En del inkonsekvenser irriterar också. Det är faktiskt svårt att förstå vad som väckt den norska pressens förtjusning.

Översättningen är mycket bra. Översättningar från norska lämnar ofta lite norska kvar, men så är inte fallet här.

LISE SJÖSTEDT  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22