EN LÅNG VINTER

Sep 29th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till En lång vinterAv Colm Tóibín
A long winter 2006
Översatt av Erik Andersson
Norstedts 2012
ISBN 9789113044613

Colm Tóibín anses vara en av Irlands idag främsta författare. Det förstår jag efter genomläsningen av En lång vinter. Han bor i Dublin, New York och Katalonien. Den här boken utspelas i spanska Pyrenéerna i slutet av femtiotalet.

Colm TóibínNär Miquel är i byn med sin familj för att handla märker han att modern smyger iväg. Snart blir han varse, det som alla tycks veta, att modern är alkoholist. Kort därefter hör han ett våldsamt uppträde mellan föräldrarna. Fadern har hällt ut all hennes sprit, som han hittat.

Dagen efter är modern försvunnen. Den första snön faller. Det tar bara någon timme. Sedan blir det full snöstorm. Och det blir omöjligt att leta efter modern.

Boken är minst lika spännande som en kriminalroman. Språket är fantastiskt. Du måste tyda det. Det innehåller så mycket. Du vet inte om han menar allvar eller ej. Är det humor eller ej.  Ändå är det en oerhört lättläst bok.

Boken är på knappt 120 sidor. Den innehåller betydligt mer än dagens tegelstenar på 6-800 sidor.

Som sagt den är lättläst, men läs den långsamt och njut av Tóibíns språk och hans sätt att beskriva de fåtaliga personerna och bokens på ytan minimala handling. För att inte tala om den stämning Tóibín lyckas förmedla.

Det här är en av de bästa böcker jag läst de senaste åren. Och varför tycker jag det? Jag kan snart sagt återge det mesta i boken. Det sitter fast i mitt minne. Och hur många böcker av idag har lättat ankar redan ett par dagar efter genomläsningen.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22