EN KRONA AV SVÄRD Sagan om Drakens Återkomst, Fjortonde boken

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

Av Robert Jordan
A Crown of Swords. 1996, senare delen
Översatt av Jan Risheden
Natur och Kultur, 2000

Del finns gott om långa helt sammanhängande fantasysviter, men ingen som är längre än Sagan om Drakens återkomst. Det här är andra halvan av den sjunde originaldelen – i svensk översättning uppdelas varje originalroman i två volymer – men på engelska finns en åttonde del utgiven (The Path of Daggers, 1998), den nionde är aviserad till hösten 2000, och sviten blir inte fullbordad då heller.
Just den här delen rör framförallt vad Mat, Elayne och Nynaeve har för sig i Ebou Dar där de letar efter ett magiskt föremål med väderstyrande krafter, Vindarnas Skål, samt Rands mellanhavanden med Havsfolk, rebeller och aes sedaier i Cairhien. Som alltid när det gäller enskilda delar i långa serier blir innehållsbeskrivningar obegripliga för folk som inte följer sviten. Egentligen kan man inte heller säga något vettigt om kvaliteten på en enda del. Men för läsare som tycker om episk-heroisk fantasy, och som har läggning för bokslukeri, är Sagan om Drakens återkomst lämplig och smått beroendeframkallande kost. Jordan visar upp bredd i personskildring och miljöteckning och god variation i handlingen. och översättningen är fullt godkänd.

ANNIKA JOHANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22