EN GRYM DÖD

Nov 8th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till En grym dödAv Jonathan Hayes
A Hard Death 2011
Översatt av Jan Risheden
Bra Böcker 2011
ISBN 978-91-7002-694-2, 430 sid

Författaren Jonathan Hayes är född i England men har under lång tid arbetat som rättspatolog på Manhattan i New York. Det är alltså förståeligt att han har en man med samma yrke som huvudperson i sina böcker. Detta är den andra från hans penna.

Jonathan HayesEdward Jenner prövades hårt i debutboken Heligt blod och har utsatts för politiskt betingat yrkesförbud sedan han inlett ett förhållande med en kvinna som lyckats överleva en seriemördare. Nu har han tvingats flytta till Florida där han vikarierar som patolog för en bortrest gammal vän. Han har ont om pengar, bor på ett sunkigt motell och räknar inte med att mycket ska hända i ”pensionärsstaten”.

Men så dras en bil upp ur vattnet. I den ligger hans vän och vännens hustru. Lite senare hittar man fyra mexikaner i ett träsk, dödade på ett ruskigt sätt. Jenner anar samband. Till råga på allt verkar den lokala polisen vara korrupt. Fler människor mister livet och Jenner känner sig själv hotad när han söker efter sanningen.

Om inte huvudpersonen haft ett så ”modernt” yrke skulle den här boken gott ha platsat i någon av 50- och 60-talets utgåvor av pocketserien Manhattan. Hjälten är verkligen hjälte, kvinnokarl, stor och stark och försedd med finfina utförsgåvor. Mer en arketyp än en människa.

Undan går det när handlingen utvecklas, ofta med hjälp av anonyma tips och tillfälligheter. Bovarna är mycket stygga och övriga rollfigurer är inte så trevliga de heller. Det här är en bok för dem som gillar snabb handling med många lik.

Baksidans reklamtext om att Hayes skriver i klass med Patricia Cornwell och Kathy Reischs får man ta med den sedvanliga nypan salt. Det är egentligen bara huvudpersonens yrke som är den gemensamma nämnaren.

KARL HJELM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22