EN GOD MAN
Dec 21st, 2011 | By ansvarig | Category: 2011-12 dec, RecensionAv Ulf Lindström
Wahlström & Widstrand 2011
ISBN 9789146221043, inb
Ulf Lindström har tidigare skrivit noveller, dramatik, journalistik och kritik. Nu debuterar han som romanförfattare med En god man.
En brutal mördare, Peter Ljung, träffar sin advokat, Andreas Falck, på häktet i Borås. Peter har begått ett bestialiskt mord; han har erkänt men vägrar därefter att tala. Andreas arbetar på sin fars advokatbyrå och har fått ta sig an fallet Peter Ljung. Först tänker han att är saken klar. Brottslingen kommer att dömas för ett grovt våldsbrott. Vittnen har berättat om en ”synerligg burtalitet” från förövarens sida. Efter några möten i cellen börjar Peter tala och Andreas vill finna ett sätt att försvara honom.
Peter skildrar hur han träffar Maria. Han bestämmer sig för att bli en god man, men deras relation blir en knepig kärlekshistoria som gör honom frustrerad. Hon är frånskild och har en flicka i tioårsåldern som han får träffa. Han känner genast igen henne från foton på nakna barn han sett på nätet. Det visar sig att en gammal skolkamrat till honom, Ricke, som äger en reklamfirma, har tagit just dessa bilder. Till dennes ateljé har Marias exmake tagit med dottern. När Peter får veta detta söker han upp flickans far och fullkomligt massakrerar honom med en golfklubba. Är det att vara en god man, att göra så?
Andreas försöker länge värja sig mot allt motbjudande Peter avslöjar. Han har levt ett lugnt liv med hustru och dotter, men han sugs alltmer in i förbjudna känslor och tummar på reglerna när det gäller det yrkesmässiga området. Han dricker och försummar sin familj. Den duktige advokaten som väl var en god man en gång – vad är han nu?
Till det yttre är skillnaden är stor mellan den svarthårige, brunögde, vältränade, explosive brottslingen och den blåögde, välklädde, familjekäre advokaten. Men när de två männen utsätts för påfrestningar instängda i samma cell, kan deras inre egenskaper färga av sig hos varandra?
Jag hajade till rejält i inledningen av romanen, när Peter, på en fråga från sin advokat om hur det känns att ta livet av en människa på så brutalt sätt, svarar: ”Det kändes som ett riktigt bra knull.” Jargongen är stundtals väldigt grov, men det är tunga ämnen författaren tar upp i den här boken: moral, sexualitet, våld, men också närhet mellan människor.
För min del är behållningen av den här boken – språket! Lindström har ett fantastisk språk, djärvt och spänstigt. Texten rinner fram i snabbt tempo. Ibland blir det tvärstopp. Vad står det? ….redlöst nykter…. Vad kul! Eller som när han återanvänder vittnenas uttryck ….häktad för burtalt våld….
Till sist: Andreas: ”Måste du har en åsikt, Ljung? Du ser så häktad ut.”
MONICA LINDSTRÖM
Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22