EN GÅNG I HAVANNA

Aug 17th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till En gång i HavannaAv Björn Afzelius
Lindelöws, 2018
Först utgiven på Wahlströms Förlag 1993
ISBN 978-91-87291-74-6, 318 sidor

Björn Afzelius, född i Huskvarna 1947, var en av de ledande gestalterna inom den musikaliska proggrörelsen från 1970-talet och ett antal år framåt. Han började i grupperna Globetrotters och Spridda skurar men nådde sin berömmelse i Hoola Bandoola Band som bildades tillsammans med Mikael Wiehe och Peter Clemmedson.och sägs ha fått sitt namn från en Kalla Ankafilm där termiters ett stridsrop låter som Hoola bandoola. Boken En gång i Havanna utgavs första gången 1993 och själv levde han till 2008 då han avled i lungcancer.

Björn AfzeliusHan har själv sagt att romanen är en uppgörelse med sitt eget försvar för Kuba när han begrep att landet blivit en diktatur. Tidigare hade han hyllat den kommunistiska staten i sången Tankar i Havanna och länge kallat Kuba sitt favoritland.

I romanen beskriver han hur den svenske promiskuöse sångaren Johnny Ceder kommer till landet för att semestra och träffar kubanskan Mercedes Betancourt, som är ”mulata”,och en mycket passionerad romans uppstår. Det visar sig att en sådan allians inte ses med blida ögon på alla håll inte minst som han, likt en Pimpernel Smith, lyckas rädda människor som förföljs av diktaturen och dessutom på felfri spanska läxar upp den kubanska polisen för att de gör fel.

Lite kan man förundras över hur denne hjälte och jämställdhetsivrare kan ha en i vissa delar så mossig kvinnosyn. Förklaringen ligger troligen i att mycket vatten runnit under broarna sedan boken kom ut första gången.

Afzelius var emellertid vän med orden. Detta är en välskriven bok som har något av äventyrsskildringens dramaturgi i sig. Ibland skiner också den musikaliske textmakaren rutin igenom, inte minst i replikskiften som fått en smak av poesi.

PER MAGNUSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22