EN FRÅGA OM TRO

Nov 6th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till En fråga om troAv Donna Leon
A Question of Belief, 2010
Översatt av Ing-Britt Björklund
Forum, 2018
ISBN 978-91-37-15035-2, 266 sidor

I så gott som varje bok under ett tjog år har Donna Leon låtit sin kommissarie Guido Brunetti ta itu med en samhällsplåga som drabbat Italien eller snarare Venedig. Men det blir aldrig pamflettskriverier. En av hennes förtjänster är att problemet finns med i en detaljerad, karaktärsdriven och genomarbetad mordhistoria som det är Brunettis jobb att bena ur.

Donna Leon hade undervisat i engelska i en skola i Venedig innan hon 1981 flyttade dit och påbörjade sin karriär som författare, en lyckad sådan kan man tycka eftersom böckerna om Brunetti är översatta till 34 språk. Lustigt nog inte till italienska vilket kan bero på att romanerna innehåller så mycket svidande kritik mot styret och korruptionen i landet. Numera lär hon inte vara venetianska på heltid utan bor också i en liten by i Schweiz.

I En fråga om tro är det augusti i Venedig och värmen får kanalerna att stinka. Brunetti tänker ta med familjen till de svalare bergen i norr. Det blir inte så. Han får veta av en gammal vän att något stinker lika mycket som kanalerna från stadens domstolar. Rättegångar förhalas systematiskt och någon tycks tjäna på detta.

Pengar har också sin betydelse när Brunettis kollega Vianello ber om hjälp. Hans moster har hamnat i en bedragares klor och får sina bankkonton länsade.

Till råga på allt inträffar ett brutalt mord och Brunettis semesterplaner grusas.

Det finns en viss likhet i upplägget i de Leon-deckare jag läst. Staden Venedig tar stor plats liksom Brunettis familj och kollegorna i polishuset som alla har sina givna roller och beskrivs utifrån dem. Skildringen av mat och dryck är legio och tidigare böcker har kunnat användas som manualer i köket. I denna utgåva får vi nöja oss med att käka mackor (tramezzini med olika pålägg) tillsammans med poliserna och det går att skönja en viss trötthet även i andra element.

Donna Leon fyllde 75 år i fjol. En av hennes romaner, Mäktiga vänner, belönades av Crime Writers Association med en Silver Dagger.

KARL HJELM

Donna Leon

Donna Leon. Foto Regine Mosimann

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22