EN FÖRTROLLAD Ö

Aug 10th, 2015 | By | Category: 2015-08 aug, Recension

Omslag till En förtrollad öAv Nora Roberts
Dance upon the air, 2001
Översättning Klara Lindell
Albert Bonniers förlag, 2015
ISBN 978-91-0-014988-8, inbunden, 325 sidor

Detta är första delen av en trilogi, Three Sisters Island. Det är så ön heter utanför USAs ostkust. Ön är, enligt legenden, en skapelse av tre häxor som hotades av processerna i Salem, så de försvann tillsammans och tog med sig en bit av Massachusetts kust. Enligt sägnen ska tre häxor igen finnas på ön och uträtta storverk.

Och visst blir det så. Nell har iscensatt sin egen död för att komma bort från sin rike och misshandlande make i Kalifornien. Hon kommer till ön och träffar Mia som driver kafé och bokhandel, får jobb i köket och möter polisen Zack och hans syster Ripley som också är polis.

Det är de tre kvinnorna, unga, som är de tre häxorna. Mia är utövande, Ripley vill inte tro på sin  förmåga och Nell har aldrig förstått att hon har magiska krafter men får lära sig.

För att ha glädje av den här boken av en av USAs mest säljande författare bör man alltså köpa att häxor och magi finns. Lite som med Marianne Cedervalls Mirjam och Hervor i hennes uppskattade böcker från Gotland och Norrbotten.

Jag är lite förtjust i denna form av fantasy, där det magiska är helt inkorporerat i det vardagliga (jag minns i filmen Änglamark där bröderna iklädda sina arbetsbyxor dansar fram häxan som ska åka till Stockholm för att hjälpa bygden).

Nora Roberts är skicklig på det vardagliga, och temat här är dels småstaden med dess liv under semestersäsongen och våld i nära relationer. Man kan inte missta sig på författarens engagemang i den frågan, och hoppas att det inte måste till magi för att stoppa det.

Nora Roberts skriver mycket och säljer stora upplagor. Hon recenseras sällan på finare kultursidor men tycks ha sin trogna läsekrets. Jag har inte läst något av henne tidigare och tyckte att det var dags att täppa till den kunskapsluckan. Jag måste kanske inte följa henne i allt men detta var underhållande, lättläst och inte utan allvar.

LEIF-RUNE STRANDELL

Nora Roberts

Nora Roberts. Foto Bruce Wilder

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22