EN FADERS SYNDER

May 19th, 2014 | By | Category: 2014-05 maj, Recension

Omslag till En faders synderAv Jeffrey Archer
The Sins of the Father, 2012
Översättning Ingegerd Thungström
Damm förlag 2013
ISBN 9789173519397, inb, 330 sidor

En faders synder är den andra delen i en krönika om släkterna Barrington och Clifton. Romanen utspelar sig under andra världskriget och större delen av handlingen utspelar sig i England, även om boken också tar oss med till Amerika, Afrika och andra delar av Europa. Berättartekniskt följer vi med i händelserna genom fem olika personers berättelser.

Huvudpersonerna är Emma och Harry och de älskar varandra och har ett barn tillsammans. Dessvärre finns det en risk att de är halvsyskon vilket gör det omöjligt för dem att gifta sig. De är också skilda åt av ett krig och att Emma bor i England och Harry sitter i fängelse i Amerika.

Låter det banalt? Det är det och hela romanen är fylld av hjältemodiga män och kvinnor som är rättsskaffens och hederliga fast att de har det gott ställt.

Jeffrey Archer är engelsman och en av landets mest känd författare men trots att han skrivit många thrillers var detta den första boken jag läst av honom. Att han sålt mycket, över 100 miljoner böcker, är förvånande med tanke på att han  varken skriver särskilt bra eller förmår göra intressanta porträtt ens av huvudpersonerna. Archers styrka i En faders synder är att han är en bra berättare med en relativt spännande historia att berätta.

Boken slutar med en riktig ”cliffhanger” som ska brygga över till en tredje del i släktkrönikan. Den boken kommer inte jag att läsa men En faders synder är en  småtrevlig och underhållande berättelse om du inte har högt ställa krav på språklig stil och personporträtt.

LOTTA MAGNUSSON

Jeffrey Archer

Jeffrey Archer. Foto John Swanell

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22