EN ENKEL PLAN

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Recension

Av Scott Smith
A Simple Plan 1993
Översatt av Jan Järnebrand
Bonniers 1995

Detta är en bok man skulle vilja sätta under näsan på var och en med uppmaningen: läs! För boken, som handlar om en helt vanlig familjs totala sönderfall, är otroligt spännande och väl skriven, det går helt enkelt inte att lägga den ifrån sig.

Två bröder och en vän hittar av en slump vraket av ett litet enmotorigt flygplan i skogen. I det finner de en död pilot och en säck som innehåller fyra miljoner dollar. De bestämmer sig, om än lite chockade eftersom de är ostraffade människor, att ta pengarna, vänta något halvår och sedan dela summan mellan sig. En enkel plan, tycks det, men misstänksamheten mellan de inblandade leder till den ena överilade handlingen efter den andra. Oro och ångest gör att det hela slutar helt annorlunda än man tänkt sig från början, då allting verkade så enkelt och självklart.

”En enkel plan” är Scott Smiths debutroman och den skall filmas. Jag undrar just om man, när den blir film, lyckas få fram bokens olidliga spänning. Man kan ju alltid hoppas.

HELEN STENBACK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22