EN DROTTNINGS DÖD

Jul 15th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till En drottnings dödBaserad på säsong tre av TV-serien The Tudors
Av Elizabeth Massie
Thy Will Be Gone, 2009
Översatt av Lena Jonasson
Harlequin, 2014
ISBN 978-91-640-9833-7, 580 sid

Förra boken slutade med avrättningen av Anne Boleyn och här rullas de följande händelserna upp vid det engelska hov där den maktgirige Henrik VIII var högsta höns. Den nygifte kungen (senaste brud var Jane Seymour) hade genomdrivit de lagar som skilde engelska kyrkan från den romesk-katolska, vilket gjorde honom till den inhemska kyrkans överhuvud. Detta resulterade bland annat i att det utbröt ett katolskt uppror i norra England. Kungen skickade dit trupp som kväste revolten och huvuden kom att rulla.

Elizabeth MassieDen äktenskapliga lyckan blir inte så långvarig. Jane Seymour föder honom visserligen en son, men dör samtidigt i barnsäng. Oron är stor i landet, upprorsmakare lever fortfarande på hoppet, medan Henrik i sorg låser in sig medan rikets allianser försvagas. Han skadas livshotande i en tornering och de lojala vid hovet blir allt färre. Hans rådgivare hoppas att ett nytt äktenskap ska vända opinionen och väljer ut den politiskt opportuna med personligen anspråkslösa Anna av Kleve. Det är en dam som Henrik inte har mycket gemensamt med, men han kan ju alltid trösta sig med den nya älskarinnan Katarina.

TV-serien är skriven av dess producent Michael Hirst och är löst baserad på Henriks regeringstid på 1500-talet. Om man googlar på The Tudors får man fram en hel radda texter om hur förljugen, felaktig och gräslig serien är. Jag tycker att man kan strunta i det och läsa böckerna, ta dem för vad de är: kärleks- och äventyrsromaner om maktspel och intriger, förfärdigade med en god portion licensia poetica. Det här är inte läsning för finlirarna.

Texterna tycks även i denna bok noga följa TV-manusets scenindelning och om man missat bilderna med skådespelarnas inlevelsefulla utspel kan man känna att det ibland blir lite torrt. Men vätan är snart tillbaka och vill få dig att bita på naglarna.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22