EN DÖDLIG DOS

Mar 30th, 2021 | By | Category: 2021-03 mars, Recension

Omslag till En dödlig dosAv Måns Rosén
Visto förlag, 2021
ISBN 978-91-7885-371-7, danskt band, 240 sidor

Först ett par noteringar. Ett: jag har varit arbetskamrat med författaren men vi är inte privata vänner. Två: Jag har studerat statistik på grundnivå och är road av området. Tre: Handlingen utspelar sig 2019, men om den varit dagsaktuell hade säkert läkemedlet i fokus varit vaccin, inte allergimedel.

Måns RosénMåns Rosén har skrivit både fackböcker och populärt om ämnen med epidemiologisk anknytning, men detta är han första skönlitterära bok, en deckare, som efter halva berättelsen blir en mer tydlig polisroman.

Det är ju tyvärr tack vare pandemin som vi inte behöver förklara vad epidemiologi är för något. Måns var chef för en avdelning på Socialstyrelsen som hette Epidemiologiskt Centrum, EpC. När han slutade för andra uppgifter byttes namnet ut, vilket han beklagar och låter det leva vidare i denna bok. Det är inte fel att börja läsningen med författarens efterord.

Intrigen utspelar sig kring två svenska läkemedelsbolag som båda gör allergimedicin. Det ena har just fått en storsäljare, men också blivit intressant för uppköp av utländska företag.

Och är det storsäljande medlet alldeles ofarligt? Finns några ovanliga biverkningar?

För att ta reda på sånt kan man använda de svenska medicinregistren som finns, just det, på EpC. Så det blir en hel del pedagogik om hur sådana används, ett plus i boken.

Intrigen är inte dum, men den drunknar en del i hur författaren berättar historien. De flesta personer presenteras utförligt, oavsett om det tillför historien något, men de flesta blir inte riktigt levande för läsaren. Kanske är det utmärkt bakgrundsinfo till en regissör och skådespelare om man skulle bygga en tv-serie på boken (inte en omöjlig idé).

Annars är det lättläst även om de dödliga delarna till en del är väl spektakulära. Men grundidén med statistik och register borde Måns kunna utnyttja igen, och med en hårdhäntare redaktör få upp spänningen.

Till sist en detalj som inte har med denna bok att göra,men jag kunde inte låta bli: För längesedan när jag arbetade på Läkartidningen fick vi en inbjudan till en amatörteaterföreställning som handlade om rivaliteten mellan två bröder och läkemedelsföretag (en god och en ond för enkelhetens skull). Och bröderna hette Strandell. Så det blev en liten ”recension” som jag skrev tillsammans med en läkare med lämpligt namn. Vi satte rubriken: Strandell och Strandell om Strandell och Strandell.

LEIF-RUNE STRANDELL

Boken börjar på en gata i Södertälje som jag bodde på som nygift. Tyvärr är den placerad på fel sida av kanalen, men det gör inget. En författare har frihet att göra sådana geografiska förflyttningar.

Måns Rosén är skönlitterär debutant. Han har en bakgrund inom hälso- och sjukvård och är epidemiolog. Han har anammat att skriva där man står, men det handlar inte om pandemin som man skulle kunna tro. Däremot är stort fokus lagd på läkemedelsindustrin och dess kamp för att hitta nya mediciner och för att kunna konkurrera i en allt hårdnande miljö.

I boken beskrivs två svenska läkemedelsbolag som har en intern kamp om att lansera nya läkemedel och om att generera vinster till sina ägare. Medlen de använder är inte alltid så rena. Det är också där bokens styrka ligger. Läsaren får en stor insyn i branschen. Både de goda och de smutsiga sidorna.

I samband med den kampen sker ett antal våldsbrott. Skjutningar och förgiftningar förbryllar polisen. De står påfallande handfallna och nog finns där brister i polisutredningen.

Det brister tyvärr en del i berättandet också. En skicklig redaktör borde här ha fått sätta tänderna i manuset. Jag återfinner språkfel och inkonsekvenser i tempus mitt i stycken. Det drar naturligtvis ner betyget. Gestaltningarna är tämligen svaga och miljöbeskrivningarna likaså. För en fortsättning krävs lite mer arbete.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22