EN BRÅKDEL AV DET HELA

Mar 26th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till En bråkdel av det hela

Av Steve Toltz
A fraction of the whole 2008
Översatt av Lars Ahlström
Norstedts 2009

Det här är en mycket sagoliknande, humoristisk och tragisk episk historia som utspelar sig över fyrtio år i ett Australien som till del känns som ett sagorike. En bråkdel av det hela, Steve Toltz debutroman, nominerades 2008 till det brittiska Booker-priset.

I romanen – som påminner lite om latinamerikanska berättelser men utan de märkligheter som vidlåder dem – sitter Jasper Dean i fängelse och förtäljer de smått otroliga biografierna om sin far Martin och sin farbror Terry. De två mycket aparta herrarna är hans förebilder.

Farbror Terry blev känd över hela den australiensiska kontinenten genom att avslöja idrottsmän som fuskat – men inte nöjt sig med att dra fram dem i ljuset utan dessutom straffat dem med döden.

Fadern blev också lite känd när han hjälpte en kåkfarare att få ut boken En lärobok i brott, en manual för blivande yrkesförbrytare.

Undra på att dessa två företagsamma män lyckades reta upp större delen av Australiens befolkning.

Steve Toltz

Även om man slipper de latinamerikanska berättelseformlerna med folkloristisk magi finns likheter mellan Tolz och före detta peruanen Vargas Llosa. Båda använder sig av knepet att efter ett skiljetecken förflytta handlingen till en helt annan tid och en helt annan plats.  Det kan kännas hisnande vilset men när man fattat schäsen får berättelsen nya dimensioner. En annan författare som åtminstone jag kommer att tänka på när jag läser den fascinerande och underhållande boken är Charles Dickens. Denne engelsmans romaner har filmats åtskilliga gånger och det skulle förvåna mig om inte En bråkdel av det hela snart kommer på en biograf nära dig.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22