EN BLÅ DÖD

Aug 6th, 2017 | By | Category: 2017-08 aug, Recension

Omslag till En blå dödAv Mikki Porvali
Sinisen kuoleman kuva, 2015
Översatt av Ann-Christine Relander
Lind & Co, 2017
ISBN 978-917461-808-2, 303 sidor

Jag känner sedan tidigare Porvali som författare till dramatiska faktaböcker om finska soldaters umbäranden under andra världskriget, böcker som också anmälts i Dast Magazine (http://www.dast.nu/recension/fange-spion-partisan,  http://www.dast.nu/recension/bakom-fiendens-linjer-den-forsta-finska-fjarrpatrullen-pa-karelska-naset-sommaren-1941, http://www.dast.nu/recension/bakom-roda-armens-linjer-finska-fjarrpatrullens-sista-uppdrag-operation-hokki.)

Nu har denna utredare vid polisen skrivit en roman som utspelar sig under 1920-talet, en omvälvande tid i det finska samhället och inte minst för landet  nymornade polisorganisation som präglas av att landet just lidit sig igenom ett inbördeskrig och har det rätt nybildade Sovjetunionen som påstridig granne med allt vad det innebär av ryska emigranter, jakt på kommunister, spioner och en befolkning där klyftorna mellan de som har och inte har är oerhört stora och där spritsmugglingen vuxit sig stor på grund av förbudslagarna.

Detta märks inte minst i Viborg, en stad som haft flera herrar – svenskar, finnar och ryssar. Finska inbördeskriget, en väpnad konflikt som pågick i det nyligen självständiga Finland mellan den 27 januari och den 15 maj 1918 mellan den ”röda” vänstern som stöddes av de ryska bolsjevikerna och de konservativa ”vita”, uppbackade av Tyskland och i viss mån Sverige fick stora konsekvenser i det Viborg som återtogs av Finland den 29 april efter att ha varit i ”röda” och ryska händer under tre månader.

Dir anländer 1920 den nyutexaminerade poliskommissarien Jussi Kähönen, ditlockad av sin kamrat Salomon Eckert och en av deras första uppgifter blir att ta itu med den lönsamma spritsmugglingen, en sak som inte är helt populär hos den dryckesbenägna befolkningen. Deras engagemang i den frågan hejdas av en prominent medborgares tvivelaktiga självmord, funderingar över kriminalteknik som ännu inte är godkänd i landet, jakt på människor vid en gräns där inte enbart de etablerade staterna vill ha ett ord med i laget. Spritsmugglingen hade dock prio ett men där motarbetades polisen av det politiska partiet Agrarförbunder (det bytte namn till Centerpartiet 1965) som officiellt stödde förbudslagarna men behövde röster från kustbefolkningen längs Finska viken där smugglingen var en viktig inkomstkälla.

Porvalis beskrivning av detta polisarbete är drastisk, skott avlossas och knivar blixtrar när poliser mister livet. Man känner igen dramaturgin och den dokumentära stilen från hans egna historiska verk men där finns också influenser från 1800-talsförfattare som Dickens och Dumas, till och med från Arthur Conan Doyle (The Baker Street Irregulars).

Mikko Porvali (född 1980) har vid sidan av sitt arbete som brottsutredare hos finska polisen även haft internationella uppdrag inom finska försvarsmakten. En blå död är första delen i en tänkt trilogi kallad Karelen Noir. I den säger han sig vilja skildra den finska poliskårens begynnelse och hylla de mer än tvåhundra poliser som dödats i tjänsten sedan landet blev självständigt.

KJELL E. GENBERG

Mikko Porvali

Mikko Porvali. Foto Tomm Anttonen

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22