EN BÄTTRE VÄRLD

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Ann Wallander
Wallander Förlag 2002

I en framtida värld är jorden befolkad av kvinnor, sedan männen (och manliga apor) av någon underlig anledning dött ut. Från början såg det ut som en statistisk felaktighet när fler män än kvinnor dog i förtid, men sedan slog krisen till. Inte ens manlig sperma klarade sig och man blev tvungen att studera den för att skilja bort den manliga före insemination. Barn av hankön hade ingen chans att överleva.

Wallander, som arbetar på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, målar upp ett ganska skrämmande scenario som inte är värst troget de feministiska idealen. Utan män har mycket av kompetensen inom det som kallas infrastruktur försvunnit. Broarna i Göteborg (där boken utspelas) är gistna på gränsen till att falla samman, halvbyggda hus kan inte färdigställas, bilar står oreparerade här och var.

Det är en på många sätt intressant roman. Den som läser den och retar upp sig på att författaren använder det dialektala ”en” i stället för ”man” ombedes att inte ge upp. Man får till sist en förklaring. Och mot slutet ett hopp, om än inte fullgånget.

KERSTIN CARLSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22