ELLA

Jan 8th, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till EllaAv Bergljót Árnadóttir
Virens Förlag, 2021
ISBN 978-91-986475-0-1, 200 sidor

Varje morgon lämnar Ella lägenheten på Östermalm. Sliten och grå drar hon på strumporna med hål i tårna, tar tygpåsen och går ut på uppdrag. Hon har inga pengar och när teet är slut stjäl hon, utan att skämmas.

Men om de som möter henne tycker sig se en gammal fattiglapp tar de fel. Ella har en grandios bild av sig själv. Hon håller fast vid stil och klass, anser sig överlägsen de flesta och är full av fördomar. Hon iakttar oavbrutet sin omgivning. Analyserar och tolkar sina medmänniskor, överdrivet och fantasifullt men samtidigt med en otrolig pricksäkerhet.

Bergljót ÁrnadóttirHennes små stölder och hyss övergår efter hand i värre händelser. Runt denna gamla kvinna slår det gnistor i den grå vardagen och som läsare undrar jag hur långt hon är beredd att gå.

Ella har en förlaga av rang att brås på. Hon är den nutida motsvarigheten till Fjodor Dostojevskis namnlöse man i boken Anteckningar från källarhålet från 1864. Han ser på världen från sin lägenhet i S:t Petersburg. Liksom Ella är han intelligent, bitter, cynisk, långsint och föraktfull.

Likheten är uppenbar. Likaså skillnaden: Ella fångar och beskriver träffsäkert nutidsmänniskan och den tid vi lever i.

Att ge sig i kast med att göra en parafras på Dostojevski är modigt men Bergljót Árnadóttir lyckas på ett brilliant sätt. Det spelar ingen som helst roll om du läst Dostojevski eller inte. Har du någon gång funderat över världen och dina medmänniskor bör du ge Ella en chans att roa och att oroa.

Läs den för att lära känna dig själv och andra. Och läs den för att njuta av språket. Läs den.

Bergljót Árnadóttir är skådespelerska och har varit verksam bland annat vid Stockholms Stadsteater. Ella är hennes debut som romanförfattare.

EVA ULLERUD

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22