ELAKT SPEL

Jul 6th, 2017 | By | Category: 2017-07 juli, Recension

Omslag till Elakt spelAv Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand, 2017
ISBN 978-91-46-23351-0, inbunden, 332 sidor

Enligt förlagsreklamen har diplomaten Jan Mårtenson tidigare skrivit 44 romaner om antikvitetshandlaren Johan Kristian Homan. Jag har missat allihop och kan inte bedöma hur det senaste alstret står sig bland föregångarna. Antagligen förutsätter den en viss bekantskap med den speciella blandning av kulturhistoriskt faktaflanerande, läckra middagar (ett efterrättsrecept bifogas i slutet av boken) och kallhamrade mördare på samhällstoppen som Mårtenson serverar. Den som inte lärt känna allt detta hos just Mårtenson kan ha gjort det i någon äldre roman från den svenska pusseldeckarnas guldålder. Stundtals verkar Elakt spel vara avsiktligt antikbehandlad.

Traditionsbevarandet kombineras med en rimlig och förvånansvärt aktuell intrig. En stulen och sedermera försvunnen målning av österrikaren Gustav Klimt leder över till en härva av smutsiga affärer med kopplingar till det skumrask som avslöjats kring en högst verklig advokatfirma i Panama. Figurer ur finanseliten dyker upp tillsammans med kvarlevande företrädare för en äldre och mer stilfull högre borgerlighet (vars affärer nog var minst lika ruffiga när det begav sig). Mårtenson verkar ändå måttligt intresserad av att bygga upp spänningen och bäddar in berättelsen i Homans trevlighet och minikåserier.

Visst lär man sig ett och annat under läsningen, som att de stenmassor som blev kvar från 1950- och 60-talens rivningar i Klarakvarteren dumpades norr om Hagaparken där de bildat skogbeväxta höjder. Samtidigt är det förbryllande att Homan varvar imponerande kunskaper om svensk kulturhistoria med en förvånad min när någon refererar till höghusen mellan Sergels torg och Hötorget som de fem trumpetstötarna (en liknelse som till och med en landsortsbo som jag känner till). Och ”länsstyrelsens byråkratborg” intill Stadshuset är numera tömd på tjänstepersoner från den myndigheten. Men det är kanske denna blandning av nördighet, nyfikenhet och dilettantism som är den annars rätt profilfattige Homans kärna och drivkraft.

PÄR ALEXANDERSSON

Jan Mårtenson

Jan Mårtenson. Foto Cato Lein

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22