EFTER ALLA DESSA ÅR Av Per Erik Tell

Feb 1st, 2008 | By | Category: 2007-4, Recension

Bokpro 2007
Journalisten, programledaren och författaren Per Erik Tell kommenterar gärna små och stora ting i det han skriver, både i sakprosa (hans kokbok har jag inte läst), reseskildringar och kriminalromaner. I Detta fredliga uppdrag berättade han om svenska – och belgiska – kolonialförbrytare i Kongo, i Lost Springs ger han bilden av USA som vore han en sentida Jolo. I kriminalromanerna (hittills Ljuva september, 2003, och Olof Tore Tore, 2004) ser han världen genom några skånska polisers ögon. Elfte september är ett viktigt datum i hans tre deckare – men inte så mycket för attacken i USA 2001 som för störtandet av Allende i Chile många år tidigare. Den ene av hans två viktigaste personer i böckerna är kommissarie Cesar Amado Sin Fronteras och t.f. kommissarie Spencer Albinsson. Cesar är son till en av Allendes förtrogna och har djupa känslor för detta datum. Hans far är fortfarande i livet, en riktig vildhjärna, och sonen har anledning att för det mesta känna sig skrämd.

Utanför en skånsk by hittas förre vietnamdesertören Wayne C. Hallock hängd en bit ifrån sig påvra stuga. Inget självmord, ty offret är försett med handbojor. Han var känd i bygden som ledare för den USA-inspirerade sekten Army of Jesus där en av vägarna till salighet var att gräva upp ett flygande tefat som råkat hamna i trakten. Några dagar efter fyndet av den hängde hittas ytterligare en sektlärjunge död. Det har kanske ett samband, men att saken har större betydelse än man trott från början står klart när fler män ur samma pluton i Vietnam hittas döda samma dag men i olika länder. Ursprunget till morden tycks vara en amerikastyrd massaker i en vietnamesisk by och när den svenska utredningen når CIA förvandlas ett brott till storpolitik. När husse på andra sidan Atlanten skäller drar svensk säkerhetspolis åt sig öronen – och utredningsresultaten.

Tell är stilsäker och har språkkänsla. Boken är emellanåt rätt spännande och författaren tar chansen att förmedla sin världssyn lite då och då – inte som pekpinnar utan som riktigt intressanta politiska och kulturella notiser.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22