EDENS PORTAR

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-1, Recension

Av Ethan Cohen
Gates of Eden 1998
Översatt av Leif Janzon
Forum 1999

Ethan Cohen är väl mest känd för att tillsammans med sin bror Joel ha gjort intelligenta filmer. En av de mer kända, utan att glömma de tidigare, är Fargo, som fick två Oscar, varav den ena för bästa originalmanus. Detta är Ethan Cohens bokdebut och nog märker man av hans koppling till filmens värld. Personerna är precis så aparta som man sett dem i brödernas filmer.
Huvudperson i en novell är privatdetektiven Viktor Strang som fått ena örat avbitet och lider av psykologisk dövhet. En annan är studenten Carmody som inget hellre vill än att bli boxare och hjälpreda åt en gangster. För att inte tala om stackars Joe, som klår upp butiksägare som inte sköter sig, men i sin tur hamnar i en svår sits sedan han snärjts av en vacker japanska.
Ethan Cohen rör sig hemvant i Minnesotas svenskbygder, men också på andra håll i USA. Man kan ana en hel del självbiografiska grepp i hans berättelser. Här finns massor av mörk humor, kvickhet och inte minst spänning. Kanhända är detta ”berättelser som blivit över” när bröderna spånat fram filmmanus, men det är glädjande att de hamnat inom pärmarna till en bok.

HELENA GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22