EDENS HAMMARE

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

Av Ken Follett
The Hammer of Eden (1998)
Översatt Av Sam J. Lundwall
Bonniers 2000

Den här thrillern har ett uppslag som är värt guld för en thrillerförfallare. Bygger på det faktum att det när som helst kan ske en jordbävning i närheten av Los Angeles och San Francisco – detta vet man och är ingen fantasi.
Follet bygger denna thriller på detta fakta och han gör det bra. Det han däremot inte gör bra är användandet av alltför mycket meningslöst mördande samt vissa personbeskrivningar. Måste man frossa i vulgärt språk och mord i parti och minut, måste man knulla sig igenom halva boken? Svaret är nej.
Priest är huvudpersonen i storyn och han har äntligen funnit en fristad i en dal i Kalifornien där han och hans hippiekollektiv odlar ett utsökt och eftertraktat vin. Men så kommer deras dom en vacker dag. Man ska bygga ett kraftverk just i deras dal och de måste nu flytta. Beslutet är oåterkalleligt. Staten har sagt sitt.
Della kan inte tolereras av Priest och hans kollektiv. Vad göra? Jo, Priest har nämligen ett vapen som kan stoppa bygget. Ett fruktansvärt vapen som han inte tvekar att använda sig av. Och han gör det.
På andra sidan lagen arbetar FBI-agenten Judy Maddox, och gör det bra och mycket skickligt tillsammans med sina medarbetare.
Kunde ha blivit en mycket bättre thriller. Fula ord och smaskiga detaljer är inte ett måste för att göra en bra story ännu bättre, tycker jag.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22