DUMHET

Dec 8th, 2016 | By | Category: 2016-12 dec, Recension

Omslag till DumhetAv Eiríkur Örn Norðdahl
Hemska, 2015
Översättning John Swedenmark
Ramus Förlag, 2016
ISBN 978-91-86703-59-2, 156 sidor

Den dystopiska intrigen i Eiríkur Örn Norðdahls roman Dumhet försiggår i en framtid som kanske inte är så avlägsen.

Det framgångsrika författarparet Áki och Leníta Talbot har förlorat kärleken och i stället har det uppstått en ovilja dem emellan, en drift att skada varandra som slutar med att de flyttar isär och tar ut skilsmässa. Men flytten gör också att Áki drabbas av skrivkramp, ett författarproblem som han gör sitt bästa för att lösa. Båda har minnen av när allt var bra i den lilla hålan Ísafjörður, när de älskade varandra och levde ett vilt och välsmakande liv där de kunde ta för sig av allt som stod till buds.

Eiríkur Örn NorðdahlMen det yttre är inte alltid så gott. Alla övervakar alla, det finns kameror överallt, inte ens sovrummen och toaletterna är undantagna. Enda gångerna de inte syns är när det blir strömavbrott i några minuter, vilket händer titt som tätt. Samtidigt tycks det viktigaste vara att synas. Alla verkar vara utlevande exhibitionister, alla vill spegla sig i stora speglar. Klicksamhället har dykt upp i all sin prydno. Eiríkur Örn Norðdahl drar ut konsekvenserna av dagens avarter och vrider sedan om den klaustrofobiska skruven en gång till.

Detta gestaltas i och med att Áki och Leníta samtidigt men på varsitt håll blir klara med en roman vars innehåll och titel – Akmeð – helt sammanfaller. Bådas avsikt är att skriva den stora samhällsromanen. Nu när det är gjort uppkommer frågan om vem som hittat på först, vem kan ha sneglat på den andre, vem är den bäste och sannaste författaren …

Både övervakningen och nätet kommer med svar som sällan överensstämmer.

Det har blivit filosofisk berättelse om den korkade samtiden som blir ännu dummare inom kort. Om någon händelsevis tror att filosofi – med aningen politisk anstrykning – är tråkigt bevisar Norðdahl motsatsen. Dystopier kan vara kul med rätt person bakom pennan.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22