DU SKA DÖ – En dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal

Feb 6th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till Du ska döAv Ulf Broberg & Leif Ericksson
ARX förlag 2012
ISBN 9789187043017, Danskt band, 190 sidor

Lagom till tioårsdagen av det uppmärksammade mordet på Fadime kommer en dokumentär om händelsen. Den är skriven av journalisten och författaren Ulf Broberg (bilden nedan till vänster) tillsammans med advokaten Leif Ericksson (bilden till höger). Leif var Fadimes och senare hennes syster Songüls advokat. Boken grundar sig på Leifs och Songüls berättelser om vad som hände. Detta har kompletterats med intervjuer med inblandade och rättens protokoll bl. a.

Händelsen blev vändpunkten för synen på hedersmord. Brottet mot Fadime var inte det första, men det blev mycket uppmärksammat, främst för att hon hade framträtt i ett inslag i TV-programmet Striptease. Ett program som berörde många tittare.

Ulf BrobergBoken är angelägen. Den ger främst kunskap om vad som driver någon att begå ett så fasansfull dåd – att skjuta sin egen dotter. Jag kan mycket väl tänka mig att den skulle kunna ingå i skolundervisning för att skapa debatt och insikt om kulturer som är oss främmande.

Leif ErickssonBoken är lätt att fastna i. Även om man vet hur utgången ska bli är den spännande som en deckare. Men eftersom det är verkligheten som behandlas är den också obehaglig. Verkligheten överträffar som bekant alltid dikten.

Jag förstår att det är en omöjlighet att få alla synpunkter belysta i boken. Fadimes far och de i släkten som sympatiserar med honom vill av naturliga skäl inte medverka. Men för många är han en hjälte och han uppvaktas med presenter i fängelset där han fortfarande sitter. Vad kommer att hända när han väl kommer ut så småningom?

Fadime lyfte upp ett stort problem i offentligheten. Debatten får inte sluta nu. Många unga lever under samma förtryck fortfarande. Den här boken hjälper oss att minnas.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22