DU, JAG & ALLA ANDRA

Jul 9th, 2015 | By | Category: 2015-07 juli, Recension

Omslag till Du jag och alla andraAv Fionnuala Kearney
You, me & Other People, 2015
Översatt av Annika Sundberg
Massolit Förlag, 2015
ISBN 978-91-87783-62-3, 398 sidor

Debutromanerna duggar tätt så här i sommartid. En hel del av dem handlar om otrohet och svek, kanske också ett sommarfenomen. En sådan bok är Fionnuala Kearneys Du, jag & alla andra som handlar om Adam och Beth som varit gifta i tjugo år när Beth kommer på att hennes make haft ett kärleksförhållande med en yngre kvinna.

Fiounala KearneyNu vill Beth bryta upp för gott men Adam stretar emot, tänker med ånger på deras dotter som han i så fall skulle mista. Om växlande berättas om de båda makarna olika sätt att hantera problemet och efter en något trevande inledning tar författaren greppet om sina personer. Till att börja med ogillar man Adam men efterhand ökar förståelsen även för honom, trots att han har mer än ett skelett i garderoben. Beth blir lite kyligare, en karriärmänniska som satsar på sig själv.

Författaren har vinnlagt sig om att ge sina personer mänsklighet och djup på ett sätt som gör att man funderar över om detta verkligen är hennes debut. Det är människorna mer än händelserna som driver handlingen framåt, grubblet över om man själv är den störste bedragaren, om det går att älska den som svikit. Ingen är ju hundraprocentigt ond eller till hundra procent ond. Och Kearneys sätt att vänta med olika avslöjanden till dess de får störst effekt visar att hon är en naturlig berättare.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22