DU

May 12th, 2015 | By | Category: 2015-05 maj, Recension

Omslag till DuAv Caroline Kepnes
You, 2014
Översättning Manne Svensson
Forum, 2015
ISBN 978-91-37-14338-5, danskt band, 429 sidor

Det har är en sorts feelgood-roman. Pojke ser flicka, blir omedelbart kär och ägnar sin mesta tid utanför arbetet (och en del i arbetet) med att ta reda på mer om henne och försöka få kontakt. Och så småningom går det, men det finns förstås vissa hinder mellan dem, bl a är flickan fast för en annan och har dessutom en psykoterapeut i bakgrunden. Hon har också tre väninnor varav två försöker få henne att sluta träffa killen som inte verkar bry sig om henne och inte heller den tredje väninnan som har dåligt inflytande på henne.

Men hinder är till för att övervinnas, och huvudpersonerna Joe och Guinivere Beck (vill bara kallas Beck) får ihop det, går isär och möts igen.

Alltså klassisk pojke-möter-flicka-roman? Nej.

Joe som berättar hela historien, samma perspektiv hela tiden, är inte en svärmorsdröm. Han vill inte bara vara tillsammans med Beck, han vill äga henne. Så beteckningen thriller på omslaget stämmer. För oss som gillar böcker är det roligt att se hur Joe, och författaren får man anta, låter litteratur betyda mycket i livet. Joe jobbar i bokhandel med nya och antikvariska böcker. Han är också besatt av vissa filmer och tv-serier och en del musik.

Det obehagliga i boken är vardagligheten. Alla som varit förälskade och osäkra på hur känslorna är mottagna kan känna igen sig, förhoppningsvis utan att ta till de säkerhetsåtgärder som Joe gör.

Han vill bara alla väl, men en del personer kan ju komma i vägen och de har oftast sig själva att skylla, anser Joe. Han vill gärna uppfostra dem också.

”En bladvändare” har en amerikansk tidning skrivit. Håller med.

Detta är författarens romandebut. Hon har skrivit noveller tidigare och regisserat kortfilm. En thrillerdebutant att hålla ögonen på.

LEIF-RUNE STRANDELL

Caroline Kepnes

Caroline Kepnes. Foto Kathleen Szmit

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22