DRUNKNA TYST

Apr 25th, 2021 | By | Category: 2021-04 april, Recension

Omslag till Drunkna tystAv Åsa Leijon
Albert Bonniers förlag, 2021
ISBN 9789100183837, inbunden, 414 sidor

Precis som 2020 är det i år gott om duktiga debutanter. Det här är en sådan. Författaren är gymnasielärare och bor i Uppsala. Att detta är hennes första bok är mycket förvånande, det känns mer som ett verk från en riktigt rutinerad penna. Nybörjarmisstagen lyser med sin frånvaro, jo kanske ändå, boken är lite för lång. Den hade mått bra av några försiktiga strykningar.

Vi befinner oss på den uppländska landsbygden sommaren 1984. Åsa Leijon har inplacerat precis lagom med tidsmarkörer i form av musik mm. Ett år tidigare har sextonåriga Jannica försvunnit spårlöst och ingen har sett henne sen dess.

Huvudsaklig berättare är Minna, Jannicas lillasyster. Hon rör sig som en skugga i omgivningen och vet mer om allt och alla än de flesta. Traktens innevånare, som man får följa noga, är på ytan mycket vanliga människor med till synes välordnade och ganska tråkiga liv. Under ytan finns det dock hemligheter, hos alla. De avslöjas bitvis på ett spänningshöjande sätt. Här finns flickornas föräldrar, här finns släktingarna, överklassfamiljen, prästen och hennes man, bensinmacken, motellet med sin bar, alkoholism och otrohet.

Varje karaktär gestaltas ypperligt och djupt var för sig. Boken handlar om riktiga människor. Även de uppländska miljöerna är fint beskrivna och bildar en färgrik bakgrund. Åsa Leijon berättar extremt långsamt och detaljrikt, men man har ändå inte tråkigt.

Författaren rullar upp sanningen bit för bit på ett skickligt sätt. Det visar sig att alla har någon slags förhållande till den försvunna Jannica, som kanske inte alls är den som hennes föräldrar tror.

Med hjälp av Minnas upptäckter och berättande, varvat med stycken som beskriver de andra personernas perspektiv, får läsaren veta sanningen. Det är en grym sanning som skalas fram, men kanske inte så överraskande.

Debuterande Åsa Leijon vill vi höra mer ifrån. Om hon med så liten erfarenhet kan åstadkomma en sådan här magisk bok, vad månde komma sedan?

NISSE SCHERMAN

Åsa Leijon

Åsa Leijon. Foto Carla Orrego Veliz

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22