DRUNKNA TYST

Feb 15th, 2021 | By | Category: 2021-02 feb, Recension

Omslag till Drunkna tystAv Åsa Leijon
Bonniers, 2021
ISBN 9789100183837, inbunden, 406 sidor

Tiden är början på 1980-talet en sen sommarkväll på uppländska landsbygden. Jannica, 16 år, kliver av bussen – och försvinner. Hennes pappa Otto som kört för att hämta henne ser inte ett spår. Ett år senare är Jannica fortfarande borta.  Polisen utan minsta ledtråd efter ändlösa förhör. Men i denna by har alla tydligen en anledning att tiga med vad de vet om denna starka, vackra, självsäkra flicka som själv satt inne med åtskilliga hemligheter. Mer än en tänker ”kanske bäst som skedde”.

Den enda som anser sig veta sanningen är yngre systern Minna, som går sista året i mellanstadiet och har lovat sin extremt dyrkade syster att tiga som muren.

Debutanten Åsa Leijon är gymnasielärare I Uppsala och har säkert stora kunskaper i hur vår tids ungdomar tänker och agerar. Men ändå – att låta en 12-13-åring vara huvudberättare med djupt filosofiska tankar och till stor del teckna romanens övriga personer genom hennes ögon gör läsaren misstrogen och det blir en aning enformigt.

Då och då får man en paus från ”konstiga” Minna och andra medagerande blir mer verkliga. Där är de frågande, drabbade föräldrarna, beskäftiga mormor, den rika familjen Dirrman med sonen Anders, Jannicas spolade pojkvän, och deras kompisar, den osäkra pastorsadjunkten Linn, brevbäraren Solan, byns skvallercentral och hennes man Robert med begynnande demens, som vet att han minns något viktigt men inte vad, överläkaren George som slår sin fru Marianne, som i sin tur älskar Jannicas pappa Otto, Asta och hennes söner som driver macken med motellet, och vad försiggår egentligen där? Ja, det är mycket att hålla koll på.

Åsa Leijons stil är mjuk, ibland direkt lyrisk, vilket är rätt ovanligt i kriminalgenren. Hon försjunker gärna i detaljer om inredningar, landskap, väder, ”slätten och blåleran och kodyngan och den eviga blåsten.” Mot slutet tar handlingen fart och spänningen ökar precis som det ska vara. Och Minna reagerar som en vanlig vilsen 13-åring.

KERSTIN MATZ

Åsa Leijon

Åsa Leijon. Foto Carla Orrego Veliz

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22