DRÖNAREN

Mar 25th, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till DrönarenAv Unni Lindell
Dronen, 2018
Översättning Margareta Järnebrand
Piratförlaget, 2020
ISBN 978-91-642-0575-9, inbunden, 410 sidor

Unni Lindell fick priset för årets bästa kriminalroman i Norge, och Drönaren nominerades också till nordiska priset Glasnyckeln.

Visst är hon en av de bästa norska deckarförfattarna med utstuderade intriger som fångar läsaren trots att hon redan i början avslöjar hur mord gått till och vi lär känna mördaren. Spänningen blir i stället hur allt hänger ihop och hur poliserna, hennes huvudpersoner Marian Dahle och Cato Isaksen, ska bli på det klara med vad som hänt.

Miljön är en verklig existerande nedlagd militärbas en bit utanför Oslo. Under ockupationen tog tyskarna över och byggde flera hus, sedan kom norska luftförsvaret och datatjänst. 2004 lämnade försvaret och senare tog Oslo över, och husockupanter flyttade in. De vräktes och sedan blev det skola till 2013 då privata ägare köpte och anläggningen är nu stängd för allmänheten.

Denna bakgrund är en del av intrigen och författaren skriver i ett förord att mycket i boken stämmer med verkligheten men inte allt.

I boken är den viktigaste hyresgästen ett företag som utvecklar och tillverkar drönare, främst för försvaret. Men drönare används av fler.

Starten på polisutredningen är ett mord på en person i ett tält som satts upp på samma plats där en kvinna i ett tält mördades flera år tidigare, fortfarande olöst. Är det samma mördare? Vi läsare vet att så inte är fallet, men poliserna jobbar utifrån det antagandet.

Välskrivet, måhända något för många ord, och vältecknade personer vars liv spelar en stor roll i handlingen utan att allt hänger ihop med mordutredningen.

Författaren avslutar sitt förord med att ”Detta är först och främst en saga för vuxna. Därnäst är det en kriminalroman.”

LEIF-RUNE STRANDELL

Unni Lindell

Unni Lindell. Foto Jørn Grønlund

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22