DRÖMGÅNGARE

Nov 2nd, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till DrömgångareAv Samantha Shannon
The Bone Season 2013
Översatt av Lena Jonsson & Emma Jonsson Sandström
Modernista 2013
ISBN 978-91-7499-256-4, 496 sid

Shannon är en favorit bland fantasyfans och hon skriver tjocka böcker för unga om unga. Huvudpersonen är irländska och heter Paige Mahoney. Det är en klärvoajant ung kvinna som år 2059 befinner sig i ett slags Storbritannien med totalitär regim som i sin tur styrs av varelser från underjorden. Landet har bytt namn till Scion och de styrande har gjort Paige och andra med hennes gåvor till fredlösa. Om de fångas blir de i bästa fall fängslade, i sämsta avrättade. Den här boken – den första i en planerad serie om sju – har hajpats stort och jämförs med bland annat böckerna om Harry Potter och ska naturligtvis bli film. Här finns drag av noir, science fiction och futuristisk teknik. Det London som beskrivs har drag av både modern storstad och det Whitechapel som på 1880-talet blev bekant genom Jack The Rippers härjningar.

Tillsammans med ett litet gäng kriminella kamrater försörjer sig den orädda och lite stöddiga drömgångaren Paige – som kan hacka sig in i andra människors medvetanden – på att handla med andar. Hon grips och hamnar i ett hemligt interneringsläger.

Den 22-åriga Samantha Shannon är beläst – hon har studerat litteratur i Oxford – och hämtar inspiration ur mytologi och kulturyttringar från olika håll. En del namn och termer känns igen från annan fantasylitteratur, men mycket av den slang som voajanterna använder tycks komma ur författarens egna fantasi, och här har översättarna Lena Jonsson och Emma Jonsson Sandström haft ett styvt jobb med försvenskning, något de enligt min åsikt lyckats väl med.

Hjältinnan lyckas med något som ingen klarat tidigare – hon rymmer, en nödvändighet för att det ska bli sex böcker till. Man anar samtidigt embryot till en kärleksförbindelse över ”rasgränserna” i en mycket komplicerad värld. Undra på att man som läsare känner sig lite förvirrad ibland.

ÅSA PETTERSSON

Samantha Shannon

Samantha Shannon. Foto Lars Sundh

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22