DR. CARLANDER I PRAKTIKEN Läkekonst 1793–1814

Apr 8th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Dr Carlander i praktiken

Av Gudrun Nyberg
Carlssons 2009

Gudrun Nybergs uppföljare till den storslagna och prisbelönta medicinhistoriska skildringen Doktor Carlanders Göteborg heter lite vitsigt Dr. Carlander i praktiken och bygger på läkarens efterlämnade sjukjournaler som är både omfattande och märkliga. Här beskriver Nyberg på ett även för medicinska noviser Carlanders ständiga sökande efter ny kunskap för att kunna behandla de sjukdomar som drabbade hans patienter. Hon berättar om hans idoga arbete för att bättre förstå olika krämpor som han sedan beskrev på 2.214 foliosidor som nu förvaras i Svenska Läkaresällskapets arkiv på Riksarkivet.

Christofer Carlander var  prästson från Västergötland  och levde åren 1759–1848. Han studerade medicin i Uppsala, vidareutbildade sig som förlossningsläkare i Stockholm. Till  Göteborg kom han 1793 och arbetade där som stadsläkare och familjeläkare fram till 1814. Han hade tusentals patienter ur alla samhällskikt och om dessa förde han, ovanligt för tiden, noggranna sjukjournaler.

Den tidens medicinska kunskaper skiljer sig från dagens men doktor Carlander var en modernt inriktad läkare som kritiskt undersökte nya metoder och om de tycktes fungera använde han dem på sina patienter. Enligt journalerna kunde han en hel del om hjärtmedicinen digitalis, han testade urin för äggvita och vaccinerade mot smittkoppor.

Gudrun Nyberg

Nyberg går noggrant igenom de sjukdomar som drabbade göteborgarna (och även de patienter som kom utombys ifrån) och de botemedel som Carlander använde. Han redogjorde för det mesta från barnsjukdomar, tillväxtrubbningar, kärlsjukdomar, gikt och inte minst det han specialiserat sig på, kvinnosjukdomar och förlossningar.

Professor Gudrun Nyberg, som föddes 1942, är själv specialist i internmedicin och medicinska njursjukdomar vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Universitetssjukhuset i Lund. Hon delar med sig av både egna och Carlanders kunskaper och är dessutom kunnig fotograf som i boken visas i många illustrationer av vackra läkeväxter. Dessutom finns bilder på den tidens storheter inom både politik och medicin.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22